Projekt systemowy Indywidualizacja procesu kształcenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „Słoneczna edukacja - nauka przez zabawę”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
„Ile dasz dobrego z siebie tyle Ci się zwróci.
Od innych osób, w innej postaci, w innym czasie,
ale na pewno wróci do Ciebie”
Dzień 5 grudnia był szczęśliwym dniem dla uczniów z Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 3 w Sokółce. Dzięki inicjatywie wychowawcy klasy – p. Bożeny Mróz i jej prośbie skierowanej do p. prezes Fundacji „Sokólski Fundusz Lokalny” w Sokółce – p. Marii Talarczyk uczniowie otrzymali paczki żywnościowe na Święta Bożego Narodzenia w ilości 8 sztuk. Paczki były bardzo bogate, bo każda zawierała po kilka kilogramów mąki, cukru, makaronów, kasz, ryżu, a także olej, konserwy itp.
Jak co roku uczniowie klasy I-II-III Branżowej Szkoły I Stopnia wraz z wychowawcą klasy – p. Bożeną Mróz przystąpili do organizowania andrzejek klasowych. Stworzyliśmy ciekawy i bogaty program andrzejkowy. Rozpoczęliśmy od źródeł ludowej tradycji, którą przedstawiła wychowawczyni. Święty Andrzej miał zapewnić dziewczętom dobrych mężów. Dlatego też dziewczęta często za pomocą modlitw, postów i innych umartwień, starały się zaskarbić sobie jego łaskę. Znaczenie św. Andrzeja, jako patrona dziewcząt podkreślane było u nas przysłowiami: „Na św. Andrzeja dziewkom z wróżby nadzieja”, „Noc Andrzeja świętego przyniesie nam narzeczonego”.
A tak wyglądały przygotowania uczniów z Branżowej Szkoły I Stopnia kształcących się w zawodzie „Kucharz” do Szkolnego Konkursu Kulinarnego: „Smaki Kuchni Wielkopolskiej”. Potrawy wykonali pod kierunkiem p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Uczniowie z dużym zaangażowaniem przystąpili do pracy. Zależało im, by sprostać zadaniu i jak tylko umieją najlepiej sporządzić potrawy konkursowe. Współpracowali ze sobą w grupach 2-osobowych. Kucharzenie przebiegało w bardzo przyjaznej atmosferze. Szagówki poznańskie ze skwarkami i zasmażaną kapuchą wykonali Karol z Justyną, a babkę poznańską – Małgorzata z Patrykiem. Brawo moi uczniowie!!! Spisaliście się na medal. Gratuluję zdobycia dwóch pierwszych miejsc!!! Zdjęcia
Dnia 28 listopada 2019r. odbył się po raz siódmy w naszej szkole Szkolny Konkurs Kulinarny ph. „Smaki Kuchni Wielkopolskiej”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I–II-III Branżowej Szkoły I Stopnia kształcących się w zawodzie „Kucharz” pod kierunkiem p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych.
Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni wielkopolskiej, promowanie potraw, specyficznych dla obszarów środkowo-zachodniej Polski, zachowanie niepowtarzalnych smaków potraw kuchni wielkopolskiej.
W dniu 04.12.2019r. w SOSW w Sokółce odbył się WIELKI POKAZ MODY w związku z obchodami Międzynarodowego Dnia Osób Niepełnosprawnych. Impreza została objęta honorowym patronatem Starosty Sokólskiego p. Piotra Rećko i Dyrektora Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego p. Elżbiety Szomko. Do udziału w pokazie zgłosiło się 7 sokólskich Placówek: Przedszkole nr 3, Przedszkole nr 5, Szkoła Podstawowa nr 1, Szkoła Podstawowa nr 2, Szkoła Podstawowa nr 3, Zespół Szkół w Sokółce, Zespół Szkół Zawodowych wraz z organizatorem Specjalnym Ośrodkiem Szkolno-Wychowawczym. 24 projektantów zaprojektowało swoje stroje na 60 modelkach i modelach.
Zgodnie z internacką tradycją w dn. 27.11.2019 r. w internacie SOSW w Sokółce odbyły się Andrzejki ph „Magia i Czary”. Tego wieczoru w świetlicy grupy III rządziły czarownice, w postacie których wcieliły się wychowawczynie: Marta Kulmaczewska, Katarzyna Bubieniec i Małgorzata Hołownia- Iwanow. Były one organizatorkami imprezy.
26.11.2019 troje uczniów z ośrodka: Agnieszka, Mateusz i Dawid uczestniczyło w konkursie informatycznym zorganizowanym przez Szkołę Podstawową Nr 46 Specjalną w Białymstoku. Konkurs składał się z dwóch etapów: zadania praktyczne na komputerze oraz quiz wiedzowy. Zakres materiału obejmował treści podstawy programowej dla szkoły podstawowej. W zmaganiach oprócz naszych uczniów uczestniczyła młodzież ze szkoły Podstawowej Nr 11 im. Kornela Makuszyńskiego w Białymstoku, ze Szkoły Podstawowej Nr 17 w Białymstoku oraz ze Szkoły Podstawowej Nr 46 Specjalnej w Białymstoku.
21 listopada 2019r. uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia kształcący się w zawodzie Kucharz pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych p.Bożeny Mróz udali się do pobliskiego punktu gastronomicznego: „Sala bankietowa i pokoje gościnne - Kalinowski” na Osiedlu Zielonym w Sokółce. Dzięki gościnności właściciela – p. Radosława Kalinowskiego i kierownika – p. Joanny Barszczewskiej mogliśmy zwiedzić obiekt – salę konsumencką, kuchnię, magazyny oraz hotel z pokojami gościnnymi i SPA (sauny, masaże). Uczniowie popisali się wiedzą na temat układu funkcjonalnego zakładu gastronomicznego - rozmieszczeń wszystkich pomieszczeń, wymagań odnośnie wyposażenia wnętrz, dróg „brudnych” i „czystych”, wymagań dotyczących higieny osobistej, higieny produkcji i zagrożeń wynikających z ich nieprzestrzegania. Pani kierownik była zachwycona dużą wiedzą uczniów.
Dyrektor SOSW w Sokółce zaprasza do składania ofert na dostawę do Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Janusza Korczaka w Sokółce sprzętu multimedialnego, sprzętu TIK z oprogramowaniem i adaptację pomieszczeń na potrzeby bezpiecznego użytkowania zakupionego sprzętu TIK w ramach realizacji projektu pn. „Wsparcie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Janusza Korczaka w Sokółce na rzecz zwiększenia wykorzystania TIK”
Załącznik nr 1 do zapytania ofertowego Nr 13/2019
W dniu 21.11.2019r. odbył się IX Podlaski Memoriał im. Waldemara Kikolskiego w Biegach Przełajowych. Organizatorem i gospodarzem imprezy był Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy im. W. Kikolskiego w Białymstoku, który w ten sposób uczcił pamięć swojego patrona i zintegrował środowiska uczniów niepełnosprawnych intelektualnie.
W tegorocznym biegu uczestniczyły następujące placówki:
21 listopada - Światowy Dzień Rzucania Palenia. Nasi uczniowie przez ostatni tydzień zgłębiali wiedzę na temat zysków płynących z niepalenia. Poznawali aspekty zdrowotne, społeczne i prawne związane z problemem palenia tytoniu. Pomogły im w tym pogadanki, prezentacje multimedialne oraz informacje na gazetkach ściennych. Zdjęcia
Nie pal! Kliknij link i obejrzyj film