https://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_1545/c7_copy.jpgDziś, 6 grudnia 2023 roku, uczniowie szkoły Przysposabiającej do Pracy mieli okazję uczestniczyć w fascynującej wycieczce do Chłodni ESKIMOS w Sokółce , która dostarczyła wiele niezapomnianych wrażeń i ciekawych doświadczeń.
Na miejscu zostaliśmy serdecznie powitani przez pracowników chłodni. Pani Maria rozpoczęła od krótkiego wykładu na temat procesu chłodzenia i przechowywania produktów spożywczych. Dowiedzieliśmy się o różnych technologiach używanych w chłodniach, jak również o zasadach utrzymania odpowiednich warunków temperaturowych.
Później zwiedzaliśmy chłodnię. Kiedy otworzyły się drzwi hali, powitał nas chłód i specyficzny zapach. Przechodząc przez różne sekcje chłodni, mieliśmy Później zwiedzaliśmy chłodnię. Kiedy otworzyły się drzwi hali, powitał nas chłód i specyficzny zapach. Przechodząc przez różne sekcje chłodni, mieliśmy okazję poznać wszystkie elementy procesu technologicznego cięcia, blanszowania, glazurowania, kalibrowania, sortowania i pakowania mrożonek. Pani Maria chętnie odpowiadała na nasze pytania i udostępniała ciekawe informacje dotyczące chłodni.
Dowiedzieliśmy się m.in., że pakowane warzywa i owoce dodatkowo sprawdza detektor metalu, żeby wychwycić nawet najmniejsze opiłki metalu, w trosce o wysoką jakość produktów.
Ta nietypowa wycieczka nie tylko poszerzyła naszą wiedzę o branży spożywczej, ale także otworzyła nam oczy na codzienną pracę ludzi, którzy dbają o to, byśmy mieli dostęp do świeżych i zdrowych produktów spożywczych. Było to niezwykłe doświadczenie, które na długo pozostanie w naszej pamięci i z pewnością wpłynie na nasze podejście do tego, co zwykle uważamy za rutynowe aspekty naszego życia.
Dziękujemy Dyrekcji i pracownikom Chłodni Eskimos w Sokółce za życzliwe przyjęcie oraz otrzymane mrożonki, które uczniowie wykorzystają do przygotowania zdrowych dań na zajęciach z kucharstwa.

Galeria