Projekt systemowy Indywidualizacja procesu kształcenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „Słoneczna edukacja - nauka przez zabawę”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
SZKOLNE KOŁO KULINARNE
Lubisz jeść? Lubisz podjadać?
A może nawet gotować?
Jeśli TAK! to szkolne koło kulinarne jest dla Ciebie stworzone.
My bardzo chętnie na nie chodzimy i składniki w pyszne przysmaki łączymy.
Szkolne Koło Kulinarne od 6 lat działa aktywnie w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Sokółce. Rozpoczęło swoją działalność dzięki nauczycielowi przedmiotów zawodowych gastronomicznych - p. Bożenie Mróz, która je prowadziła i nadal prowadzi w swoim czasie wolnym.
Zajęcia kulinarne prowadzone są 1 raz w miesiącu. Chętnych uczestników zawsze było wielu, począwszy od Szkoły Podstawowej, Gimnazjum, Szkoły Przysposabiającej do Pracy, a skończywszy na Zasadniczej Szkole Zawodowej i Branżowej Szkole I Stopnia. W zajęciach uczestniczyli uczniowie o różnym stopniu niepełnosprawności. Obecnie w roku szkolnym 2018/2019 swoje zainteresowania i pasje kulinarne rozwija młodzież z Branżowej Szkoły I Stopnia i Zasadniczej Szkoły Zawodowej.
W planie pracy koła uwzględniona została tematyka zgodna z potrzebami i zainteresowaniami uczniów. Jego głównym założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką gotowania i serwowania potraw. Zajęcia praktyczne koła kulinarnego stanowią bardzo istotny element nauczania zawodu „Kucharz”. Dzięki nim uczniowie przyjemnie spędzają czas wolny, doskonalą swoje umiejętności przydatne w życiu codziennym, rozwijają swoje zainteresowania i pasje kulinarne, pomagają w realizacji różnorodnych zadań i przedsięwzięć kulinarnych, przygotowują potrawy na konkursy kulinarne, przygotowują się do egzaminu zawodowego.
Zajęcia odbywają się w wesołej i swobodnej atmosferze. Są bardzo lubiane przez młodzież również ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw zarówno słonych, jak i słodkich. Podczas sporządzania potraw i napojów wykorzystywane są urządzenia i sprzęt gastronomiczny dostępny w pracowni gospodarstwa domowego, różnorodne metody i techniki. Zajęcia praktyczne koła kulinarnego odgrywają ważną rolę. Dzięki nim uczniowie się integrują, uczą współpracy i współdziałania w tworzeniu efektu końcowego. Dowiadują się przy tym również mnóstwa ciekawych rzeczy z branży turystyczno-gastronomicznej od prowadzącej. A więc przyjemne z pożytecznym.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć
Opiekun koła – p. Bożena Mróz