http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_670/20180522_120337.jpg22 maja 2018r. odbył się po raz piąty w naszej szkole Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. J. Korczaka w Sokółce „Szkolny Turniej Wiedzy Gastronomicznej”. Zorganizowany został przez nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych - p. Bożenę Mróz dla której priorytetem jest propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej wśród uczniów, rozwijanie ich zainteresowań i pasji związanych z gastronomią.

Konkurs przebiegał w formie znanego dzieciom i młodzieży teleturnieju: „Jeden z dziesięciu”. Uczestniczyli w nim uczniowie ze wszystkich typów szkół, tj. ze Szkoły Podstawowej, Gimnazjum, Szkoły Przysposabiającej do Pracy, Branżowej Szkoły I Stopnia i Zasadniczej Szkoły Zawodowej. To znak, że organizowane konkursy przedmiotowe gastronomiczne nadal cieszą się ogromnym zainteresowaniem.

Razem wzięło udział 14 uczniów, którzy po wstępnym etapie losowania stanowisk utworzyli 10 ekip kucharskich 1-i 2-osobowych. Pozostali uczniowie byli obserwatorami i kibicami swoich drużyn. Konkurs zorganizowany został dla całej społeczności Ośrodka.  Nad przebiegiem konkursu czuwała 3-osobowa komisja: p. Elżbieta Margielewicz, p. Małgorzata Zajczyk i p. Monika Mróz.

Zmagania ekip kucharskich o tytuł Mistrza Wiedzy Gastronomicznej były bardzo emocjonujące i momentami burzliwe. Pojawiła się ostra rywalizacja i myślenie strategiczne, dzięki któremu eliminowani byli zawodnicy z małą ilością szans. Uczniowie mogli popisać się wiedzą gastronomiczną na temat: znanych restauratorów, szefów kuchni, surowców, ziół i przypraw, sprzętów i urządzeń gastronomicznych, metod obróbki cieplnej, wartości odżywczych surowców i bhp podczas pracy w gastronomii.

Pytania były przygotowane na kartonikach, a także na podstawie receptur gastronomicznych, obrazków, filmów kulinarnych oraz w formie pytań muzycznych. Każdy miał 3 szanse, których starał się nie stracić. Przebieg konkursu i atmosfera była w dużym stopniu zbliżona do oryginalnego teleturnieju: „Jeden z dziesięciu” tj. melodia rozpoczynająca zmagania i rozpoczynająca kolejny etap oraz dźwięki za poprawną i błędną odpowiedź.

Po 2-godzinnej rywalizacji Komisja wyłoniła zwycięzców.

 

Mistrzami Wiedzy Gastronomicznej roku szkolnego 2017/2018

zdobywając I miejsce (120 pkt) została ekipa Damiana (ZSZ) i Mateusza (BI)

 

I miejsce:

  • Damian (ZSZ) w zespole z Mateuszem (BI) – 120 pkt

II miejsce:

  • Sylwia (G)  – 70 pkt

III miejsce:

  • Grażyna (G) w zespole z Klaudią (ZSZ) – 60 pkt

Serdecznie gratuluję !!!

Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali nagrody rzeczowe w postaci akcesoriów kuchennych i książek kucharskich. Nagrodzeni zostali również nauczyciele przygotowujący uczniów do konkursu, tj. p. Magdalena Słyż, p. Zuzanna Szarkowska Czeczko i p. Małgorzata Zajczyk oraz szanowne Jury. Sponsorzy nagród to: Sklep „Zawisza” W Czarnej Białostockiej, księgarnia „A kuku” w Sokółce oraz organizator konkursu – Bożena Mróz. Dziękuję sponsorom.

Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na VI edycję zapraszamy za rok w nieco innej formie.

Zapraszamy do galerii zdjęć

nauczyciel - Bożena Mróz