https://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_740/11.jpgDnia 22 listopada 2018r. o godz. 10.00 odbył się po raz szósty w naszej szkole Szkolny Konkurs Kulinarny ph. „Smaki Kuchni Kresowej”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I i II Branżowej Szkoły I Stopnia oraz klasy III Zasadniczej Szkoły Zawodowej kształcących się w zawodzie „Kucharz” pod kierunkiem p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych oraz p. Martę Januszkiewicz.

Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni kresowej, promowanie potraw, specyficznych dla obszarów południowo-wschodniej Polski, zachowanie niepowtarzalnych smaków potraw kuchni kresowej.

W konkursie uczestniczyli uczniowie z następujących szkół: Szkoła Podstawowa (3 uczniów - 3 ekipy kucharskie), Szkoła Przysposabiająca do Pracy (2 uczniów – 1 ekipa kucharska), Branżowa Szkoła I Stopnia ( 4 uczniów) i Zasadnicza Szkoła Zawodowa (1 uczeń) - 3 ekipy kucharskie.

Ocenie podlegały: wygląd potrawy i jej smak.

W jury zasiadły: p. Elżbieta Margielewicz, p .Dorota Kozłowska i p. Magdalena Słyż– nauczyciele SOSW w Sokółce.

Pod bacznym okiem nauczycieli uczniowie sporządzili 7 potraw zachowując przy tym wszelkie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz w sposób właściwy przechowali potrawy. Były to: sałatka ogórkowa, fuczki, czyli placki z Bieszczad, kopytka ze skwarkami i cebulką,  ołatki ziemniaczano-marchwiowe, pieróg regionalny Kaszak, kresowe mielone z grzybami w śmietanie, twarożniki z sera,  które ze sobą konkurowały.

W I części konkursu wszyscy obejrzeli film promujący region południowo-wschodniej Polski – Lubelszczyzny, Rzeszowszczyzny, Beskidu Niskiego, Bieszczad. Uczniowie mogli obejrzeć również prezentację multimedialną ukazującą zabytki, architekturę, krajobraz, ciekawe miejsca regionu, stroje ludowe, wysłuchali pieśni z gwarą ludową przygotowaną przez p. Martę Januszkiewicz.

W części II nastąpiła rywalizacja ekip kucharskich o najładniejszą i najsmaczniejszą potrawę regionalną kuchni kresowej. Jury nie znało autora sporządzonej potrawy, przez co ocena była bardziej obiektywna. Dopiero po dokonaniu oceny - mogło poznać kucharzy opowiadających o swoim wyrobie prezentując je na slajdach.

Maksymalna ilość punktów do uzyskania za wygląd potrawy to 9 pkt, za smakowitość – 9 pkt. Razem można było uzyskać 18pkt. Potrawy ocenione były bardzo wysoko. Uczniowie uzyskali od 15 do 18pkt (tak, jak rok temu).

Uczniowie kibicujący swoim ekipom kucharskim oraz nauczyciele mogli skosztować wybranych potraw i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.

Gratulujemy uczniom z klasy II Branżowej Szkoły I Stopnia – Małgorzacie i Patrykowi, uczennicy z klasy I Branżowej Szkoły I Stopnia - Justynie  i uczniowi z klasy III Zasadniczej Szkoły Zawodowej – Michałowi, których potrawy zwyciężyły (18pkt).

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody. Wśród nagród były: książki i kalendarze kucharskie, drobny sprzęt gastronomiczny i akcesoria kuchenne, plecaki i wiele, wiele innych.

Dziękujemy sponsorom nagród: księgarni „A kuku” w Sokółce, właścicielce sklepu wielobranżowego „Zawisza”  w Czarnej Białostockiej oraz organizatorom konkursu – p.Bożenie Mróz i p.Marcie Januszkiewicz. Upominkami kulinarnymi zostali obdarowani również nauczyciele, którzy pomogli uczniom w przygotowaniach do konkursu oraz  szanowne jury.

Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na VII edycję zapraszamy za rok. Poznamy kolejny region Polski i jego regionalną kuchnię!!!

Zapraszamy do galerii zdjęć i do obejrzenia prezentacji multimedialnych: „Smaki Kuchni Kresowej”, „Sałatka ogórkowa”, „Kopytka ze skwarkami i cebulką”, „Pieróg regionalny Kaszak”, „Uczniowie podczas sporządzania potraw Kuchni Kresowej”.

nauczyciele – Bożena Mróz, Marta Januszkiewicz

 

Rozstrzygnięcie konkursu:

I miejsce – zajęli uczniowie:

Michał i Justyna ze szkoły: Zasadnicza Szkoła Zawodowa i Branżowa Szkoła I Stopnia, którzy wykonali potrawę: „Twarożniki z sera” pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (18 pkt);

  • Patryk i Małgorzata ze szkoły: Branżowa Szkoła I Stopnia, którzy wykonali potrawę: „Kresowe mielone z grzybami w śmietanie  pod kierunkiem p. Bożeny Mróz ( 18 pkt).

II miejsce zajęli uczniowie:

  • Mateusz ze szkoły: Branżowa Szkoła I Stopnia, który wykonał potrawę: Fuczki, czyli placki z Bieszczad” pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (16 pkt);
  • Sławomir ze szkoły: Szkoła Podstawowa, który wykonał potrawę: Sałatka ogórkowa”, pod kierunkiem p. Marty Januszkiewicz (16pkt).

III miejsce zajęli uczniowie:

  • Joanna, Ewa ze szkoły: Szkoła Przysposabiająca do Pracy, które wykonały potrawę: Ołatki ziemniaczano-marchwiowe”, pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (15 pkt);
  • Mirosław ze szkoły: Szkoła Podstawowa, który wykonał potrawę: Pieróg regionalny Kaszak” pod kierunkiem p. Katarzyny Zalewskiej (15pkt);
  • Adrian ze szkoły: Szkoła Podstawowa, który wykonał potrawę: Kopytka ze skwarkami i cebulką” pod kierunkiem p. Grażyny Tymoszuk (15 pkt).

Wszyscy uczniowie otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe.

Gratulujemy!!!

nauczyciele – Bożena Mróz, Marta Januszkiewicz