https://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_764/19.jpgMłodzi kucharze z Branżowej Szkoły I Stopnia i Zasadniczej Szkoły Zawodowej SOSW w Sokółce pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych – p. Bożeny Mróz na prośbę p. dyrektor Elżbiety Szomko przystąpili 4 grudnia do realizacji nowego przedsięwzięcia, jakim było wykonanie słodkich upominków osobom niepełnosprawnym powiatu sokólskiego zrzeszonym w Stowarzyszeniu „Barka”. Zostały one przekazane przez delegację – Michała i Daniela podczas Wigilii dnia 13 grudnia. Dużą pomoc w realizacji tego przedsięwzięcia okazali również uczniowie z klasy I-II Szkoły Przysposabiającej do Pracy, za co im serdecznie dziękujemy.

Zadanie do wykonania uczniowie przyjęli z wielkim entuzjazmem. To dla nich żaden problem, tylko radość, że mogą pomóc i wywołać uśmiech na twarzach innych ludzi, również niepełnosprawnych. Na zajęciach praktycznej nauki zawodu (BI, ZSZ) w pracowni gospodarstwa domowego i na zajęciach z zakresu kucharstwa (PdP) młodzież piekła ciasteczka z ciasta piernikowego, potem je dekorowała samodzielnie wykonanym lukrem, układając w białe i kolorowe foremki na muffiny i na koniec pakowała w przezroczystą folię. Zapach pierników unosił się jeszcze przez długi czas w szkole i przypominał o zbliżających się świętach. Produkcja była duża – upiekliśmy ponad 200 ciasteczek, z których powstało 55 upominków. Do ciasteczek dołożyliśmy jeszcze orzechy włoskie. Cieszymy się, że sprostaliśmy zadaniu.

Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia i ZSZ wraz z p. Bożeną Mróz zasponsorowali produkty przeznaczone na pierniczki. Z tego kroku wszyscy są bardzo dumni. Wiemy, że czasami trzeba ofiarować coś od siebie – dar serca. A dobro powróci ze zdwojoną siłą.

Cieszymy się, że mogliśmy pomóc. Pomagajmy…! Życzymy wszystkim zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!!!

Zdjęcia

nauczyciel – p. Bożena Mróz