Projekt systemowy Indywidualizacja procesu kształcenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „Słoneczna edukacja - nauka przez zabawę”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Dnia 17.01.2019r. uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia i Zasadniczej Szkoły Zawodowej SOSW w Sokółce w ramach zajęć praktycznej nauki zawodu udali się do restauracji „Verde” w Sokółce pod kierunkiem p. Bożeny Mróz – nauczyciela kształcenia zawodowego. Powitała nas bardzo serdecznie pani administrator lokalu – p. Wioleta Dargiewicz, dzięki której mogliśmy uczestniczyć w zajęciach praktycznych. Dzięki gościnności i serdeczności osób tam pracujących uczniowie mogli obejrzeć: salę konsumencką, bar, zaplecze gospodarcze z działem produkcyjnym (kuchnia), zmywalnią naczyń stołowych, kuchennych oraz z działem magazynowym, salę konferencyjną, hotel z pokojami gościnnymi.
Restauracja „Verde” zaprojektowana jest w stylu secesyjnym, wprowadza w świat szyku i elegancji. W oczy rzuciły się bogate obrazy, kryształowe żyrandole, srebrne świeczniki, duży taras. Wszystko to sprawiło, że poczuliśmy się tam wyjątkowo.
Rozmawialiśmy na temat aktualnie sporządzanych na zajęciach potraw oraz tych ulubionych, chęci pracy po skończonej szkole w zawodzie kucharza i na temat samej restauracji. Dowiedzieliśmy się, że punkt gastronomiczny oferuje dania na przyjęcia okolicznościowe, wesela, chrzciny, komunie, bankiety, stypy, imprezy dla dzieci i dorosłych. Organizuje szkolenia, prezentacje, spotkania biznesowe. Oferuje obiady domowe, każdego dnia - inne danie. Można je zamówić na telefon z dostawą do domu. Przejrzeliśmy karty menu. Byliśmy ciekawi, jakie dania i napoje oferuje restauracja. Oferta była bardzo różnorodna. Jesteśmy przekonani, że zadowoli każdego klienta. Zainteresowała nas m.in. Kuchnia Staropolska, a w niej Specjały Kresowe – kibinai z rosołem, czeburak z rosołem, zemsiciu błynai, kołduny z mięsem, serem, pyzy, chłodnik z ziemniakami oraz Kuchnia Włoska – pizze – farmerska, hawajska, peperoni, mona liza, z kurczakiem, 4 sery, fokaccio, wypiekane na kamieniu.
Młodzi kucharze zapoznali się ze sprzętem i urządzeniami gastronomicznymi wykorzystywanymi w restauracji. W praktyce zastosowali ekspres ciśnieniowy do kawy, samodzielnie zaparzając kawę i ją degustując. Następnie przeszliśmy do kuchni, w której czekały już na nas przygotowane stanowiska do sporządzania pizzy „Monaliza”. Uczniowie wałkowali ciasto, przygotowywali dodatki, odpowiednio je nakładając na własnoręcznie sporządzany przez panie kucharki sos. Każdy kucharz mógł się sprawdzić w działaniu. Tak uformowaną pizzę uczniowie upiekli w specjalnym piecu do pizzy, zwracając uwagę na właściwą temperaturę i czas pieczenia. W między czasie uczniowie nakrywali stół, zwracając uwagę na właściwe ułożenie sztućców i naczyń. Wspólnie konsumowali pizzę, którą sami sporządzili. Pychota!!! Sprzątanie stołu i zmywanie naczyń w zmywalni, wykorzystując zmywarkę gastronomiczną – to kolejne czynności, które wykonywali.
Nadszedł czas na sprawdzenie umiejętności w zakresie składania serwetek. Oprócz znanych przez uczniów sposobów ich składania – poznali nowe. Pokaz przeprowadziły p .Wioleta i p. kelnerka.
Po zajęciach praktycznych na koniec udaliśmy się, by zwiedzić hotel dla gości z pokojami gościnnymi i apartamentami. Zrobiły na nas pozytywne wrażenie – były bardzo czyste i dobrze wyposażone. Polecamy!!!
Dziękujemy właścicielom restauracji, administratorowi, kucharkom i kelnerce za zorganizowanie dla młodzieży ciekawych zajęć kulinarnych. Zachęcamy wszystkich do skorzystania z usług restauracji „Verde” w Sokółce.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć
nauczyciel - Bożena Mróz