Projekt systemowy Indywidualizacja procesu kształcenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „Słoneczna edukacja - nauka przez zabawę”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Dnia 28 listopada 2019r. odbył się po raz siódmy w naszej szkole Szkolny Konkurs Kulinarny ph. „Smaki Kuchni Wielkopolskiej”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I–II-III Branżowej Szkoły I Stopnia kształcących się w zawodzie „Kucharz” pod kierunkiem p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych.
Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni wielkopolskiej, promowanie potraw, specyficznych dla obszarów środkowo-zachodniej Polski, zachowanie niepowtarzalnych smaków potraw kuchni wielkopolskiej.
W konkursie uczestniczyli uczniowie z następujących szkół: Szkoła Podstawowa (2 uczniów - 1 ekipa kucharska), Szkoła Przysposabiająca do Pracy (10 uczniów – 5 ekip kucharskich), Branżowa Szkoła I Stopnia (4 uczniów - 2 ekipy kucharskie) i przedszkola (3 uczniów – 2 ekipy kucharskie). Razem 19 uczniów.
Ocenie podlegały: wygląd potrawy i jej smak.
W jury zasiadły: p.Elżbieta Margielewicz, p.Dorota Kozłowska i p.Małgorzata Zajczyk – nauczyciele SOSW w Sokółce.
Pod bacznym okiem nauczycieli uczniowie sporządzili 10 potraw zachowując przy tym wszelkie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz w sposób właściwy przechowali potrawy. Były to: gzik wielkopolski, plyndze ze śmietaną, faworki, plyndze poznańskie, pyry z gzikiem, szare kluchy ze skrzyczkami, gaty cebulowe, śledzie w śmietanie z koperkiem, babka poznańska, szagówki poznańskie ze skwarkami i zasmażaną kapuchą, które ze sobą konkurowały.
W I części konkursu wszyscy obejrzeli film promujący region środkowo-zachodniej Polski, stolicę Wielkopolski – Poznań, jego zabytki, architekturę, krajobraz, ciekawe miejsca oraz prezentację multimedialną na temat potraw regionalnych kuchni wielkopolskiej. Obejrzeli sposób wykonania niektórych z nich tj. szagówki z zieloną salsą i serem, szare kluski z kapustą i rogale świętomarcińskie.
W części II nastąpiła rywalizacja ekip kucharskich o najładniejszą i najsmaczniejszą potrawę regionalną kuchni wielkopolskiej. Jury nie znało autora sporządzonej potrawy, przez co ocena była bardziej obiektywna. Dopiero po dokonaniu oceny wszyscy mogli poznać kucharzy i potrawę, jaką sporządzili.
Maksymalna ilość punktów do uzyskania za wygląd potrawy - 9 pkt, za smakowitość – 9 pkt. Razem można było uzyskać 18pkt. Potrawy ocenione były bardzo wysoko. Uczniowie uzyskali od 16 do 18pkt. Po konkursie potrawy przygotowane przez kucharzy były degustowane w klasach.
Gratuluję uczniom z klasy III Branżowej Szkoły I Stopnia – Małgorzacie i Patrykowi, z klasy II Branżowej Szkoły I Stopnia – Justynie i Karolowi, z klasy III Szkoły Przysposabiającej do Pracy – Sandrze, Patrycji i Danielowi, przedszkolakom – Jakubowi, Wojciechowi oraz Michałowi, Szymonowi i Jakubowi, których potrawy zwyciężyły i zajęły I miejsce (18pkt).
Gratuluję również pozostałym kucharzom, którzy uplasowali się na II i III miejscu. Wszyscy zostaliście zwycięzcami!!! Brawo!!!
Nauczyciele przygotowujący uczniów do konkursu: p. Agata Gieniusz, p. Beata Majer-Szałkiewicz, p. Julita Nelke, p. Zuzanna Szarkowska-Czeczko, p. Katarzyna Zalewska, p. Beata Mozolewska i p. Bożena Mróz.
Razem - 7 nauczycieli. Serdecznie dziękuję.
Wszystkie ekipy kucharskie biorące udział w konkursie otrzymały nagrody. Wśród nagród były: książki kucharskie, drobny sprzęt gastronomiczny i akcesoria kuchenne, plecak, akcesoria szkolne i wiele, wiele innych.
Dziękujemy sponsorom nagród: księgarni „A kuku” w Sokółce i p. Bożenie Mróz - organizatorowi konkursu. Upominkami kulinarnymi w postaci przypraw zostali obdarowani również nauczyciele, którzy pomogli uczniom w przygotowaniach do konkursu oraz szanowne jury, które otrzymało drobne akcesoria kuchenne.
Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na VIII edycję zapraszamy za rok. Poznamy kolejny region Polski i jego regionalną kuchnię !!!
nauczyciel - Bożena Mróz
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć oraz prezentacji multimedialnej: „Smaki Kuchni Wielkopolskiej”
Rozstrzygnięcie Szkolnego Konkursu Kulinarnego: „Smaki Kuchni Wielkopolskiej”
I miejsce
- Justyna i Karol ze szkoły: Branżowa Szkoła I Stopnia, którzy wykonali potrawę: „Szagówki poznańskie ze skwarkami i zasmażaną kapuchą” pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (18 pkt);
- Patryk i Małgorzata ze szkoły: Branżowa Szkoła I Stopnia, którzy wykonali potrawę: „Babka poznańska” pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (18 pkt);
- Sandra, Daniel i Patrycja ze szkoły: Szkoła Przysposabiająca do Pracy, którzy wykonali potrawę: „Gaty cebulowe” pod kierunkiem p. Beaty Mozolewskiej (18 pkt);
- Jakub i Wojciech ze szkoły: Szkoła Podstawowa, którzy wykonali potrawę: „Faworki” pod kierunkiem p. Julity Nelke ( 18 pkt);
- Michał i Szymon z: Przedszkola, którzy wykonali potrawę: „Gzik wielkopolski” pod kierunkiem p. Agaty Gieniusz ( 18 pkt);
- Jakub z: Przedszkola, który wykonał potrawę: „Plyndze ze śmietaną” pod kierunkiem p. Beaty Majer - Szałkiewicz ( 18 pkt).
II miejsce
- Jan ze szkoły: Szkoła Przysposabiająca do Pracy, który wykonał potrawę: „Śledzie w śmietanie z koperkiem” pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (17 pkt).
III miejsce
- Joanna, Ewa, Mirosław ze szkoły: Szkoła Przysposabiająca do Pracy, którzy wykonali potrawę: „Szare kluchy ze skrzyczkami”, pod kierunkiem p. Katarzyny Zalewskiej (16 pkt);
- Sylwia i Klaudia ze szkoły: Szkoła Przysposabiająca do Pracy, które wykonały potrawę: „Pyry z gzikiem” pod kierunkiem p. Zuzanny Szarkowskiej-Czeczko (16 pkt);
- Wiktoria ze szkoły: Szkoła Przysposabiająca do Pracy, która wykonała potrawę: „Plyndze poznańskie” pod kierunkiem p. Zuzanny Szarkowskiej-Czeczko (16 pkt).
Gratuluję!!!
nauczyciel - Bożena Mróz