https://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_1036/125877585_665250090822207_6209260860637769105_n_copy.jpgDnia 18 listopada uczniowie klasy I-II-III Branżowej Szkoły I Stopnia kształcący się w zawodzie „kucharz” uczestniczyli w wirtualnej wycieczce zawodoznawczej do restauracji „Zacisze” w Sokółce zorganizowanej przez nauczyciela przedmiotów zawodowych – p.Bożenę Mróz. Ze względu na sytuację pandemiczną w kraju wycieczka mogła się odbyć jedynie w takiej formie. Na podstawie informacji zawartych na stronie facebook.com/zaciszesokolka/, w tym postów, wydarzeń, recenzji, filmów, zdjęć, menu, na stronie https://www.weselezklasa.pl/ogloszenia-weselne/zacisze-bankiety,39784/,https://www.pyszne.pl/menu/zacisze-sokolka, https://www.booking.com/hotel/pl/3-maja-17-a-sokolka.pl.html,  zebranych w całość w postaci prezentacji multimedialnej uczniowie, będąc w klasie poznali lokalizację restauracji, obejrzeli zakład gastronomiczny – miejsce niepowtarzalne i urokliwe zarówno z zewnątrz, jak i z wewnątrz. Zwiedzili salę bankietową, kuchnię i hotel z wszelkimi udogodnieniami, zapoznali się z ofertą kulinarną, przeglądając karty menu oraz ofertą sklepu z wędlinami, wyrobami garmażeryjnymi oraz mięsem surowym. Wszystko na najwyższym poziomie.

Uczniowie wysłuchali informacji od nauczyciela na temat restauracji, początków jej powstania oraz działalności. Zacisze mieści się w Sokółce, 40 km od Białegostoku oraz 42 km od Grodna. Położona jest w spokojnej, urokliwej okolicy, nie sąsiaduje z budynkami mieszkalnymi. Działa od 2017r. Sala Bankietowa Zacisze, to doskonałe miejsce w województwie podlaskim na organizację przyjęć okolicznościowych: wystawnego wesela, studniówki, chrzcin, urodzin, komunii, bankietów, czy konferencji. Aktualna oferta restauracji, to m.in. składanie zamówień na potrawy świąteczne, wędliny, dania „na wynos”, „obiad dla seniora 60+” (składanie zamówień na smaczne, domowe obiady w przystępnej dla nich cenie z dostawą bezkontaktową do drzwi). Budynek restauracji, wszechstronny taras oraz gustowny ogród z fontanną, pięknie oświetlony wieczorową porą, sala bankietowa, pokoje hotelowe, kuchnia,  jadalnia  zrobiły na uczniach ogromne wrażenie.  

Często podczas wyjść do zakładów gastronomicznych, produkcyjnych w ramach praktycznej nauki zawodu oprócz zwiedzania obiektu wykonujemy czynności praktyczne - wspólnie z szefem kuchni przygotowujemy potrawy. I tak było teraz – tylko w warunkach szkolnych. Wiedząc, że jesteśmy wirtualnie w restauracji Zacisze, przeanalizowaliśmy jej karty menu i wspólnie z klasą w warunkach szkolnych pod opieką p. Bożeny Mróz upiekliśmy domową szarlotkę z jabłkami i kruszonką, którą skonsumowaliśmy. Dodatkową atrakcją dla uczniów było dekoracyjne składanie serwetek.

Pomimo trudnych czasów pandemicznych udało się zrealizować zaplanowaną wycieczkę zawodoznawczą, która podobała się uczniom, była kształcąca i bardzo ciekawa. Mam nadzieję, że będzie możliwość zwiedzenia restauracji w realu, poznania jej właściciela, szefa kuchni oraz wspólnego gotowania.

nauczyciel przedmiotów zawodowych Bożena Mróz 

Galeria