http://www.soswsokolka.pl/images/articles/kapita_ludzki_logo.jpg

http://www.soswsokolka.pl/images/articles/logo_ue.png

Projekt systemowy Indywidualizacja procesu kształcenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „Słoneczna edukacja - nauka przez zabawę”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

https://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_1053/131462162_2738555746396003_4336182670810463695_n.jpg15.12.2020r. rozpoczęła się IV edycja zimowej akcji charytatywnej: „Pomagajmy… I Ty zostań św. Mikołajem” zainicjowana i kontynuowana przez nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych - p. Bożenę Mróz wraz z klasą I-II-III Branżowej Szkoły I Stopnia SOSW w Sokółce. Hasło tegorocznej akcji to: „Pomoc Rodzinom BSI”.

 W tym roku postanowiliśmy włożyć pracę w wypiek ciast, ze sprzedaży których zakupiliśmy produkty żywnościowe rodzinom BSI. Wykorzystane zostaną podczas sporządzania potraw wigilijnych i świątecznych. To piękny prezent i wsparcie dla rodzin ze strony Dyrektora, pracowników pedagogicznych i niepedagogicznych oraz samych uczniów.

 Akcja charytatywna była przeprowadzona za zgodą Pani Dyrektor Ośrodka – Elżbiety Szomko.

  „Prosimy!!! Przyłącz się do zimowej akcji dobroczynnej: „I Ty zostań św. Mikołajem” pod hasłem: „Pomoc Rodzinom BSI”. Rodziny uczniów ze Szkoły Branżowej potrzebują wsparcia. Prosimy – kup kawałek ciasta i wesprzyj datkiem!!! Zakupimy produkty żywnościowe niezbędne rodzinom do przygotowania Świąt Bożego Narodzenia. Za wszelką pomoc finansową serdecznie dziękujemy!!! Akcja trwa od 15 do 18 grudnia 2020r.” Afisz tej treści umieściliśmy w widocznych miejscach naszej szkoły.

Planując tę akcję młodzi kucharze z wielkim zaangażowaniem pod bacznym okiem p.Bożeny Mróz upiekli „sernik”, by jeszcze tego samego dnia go sprzedawać na terenie naszej szkoły pracownikom pedagogicznym, niepedagogicznym. Kucharze ubrani w białe fartuchy, czepki, z tacą pysznego ciasta rozpoczęli wędrówkę po szkole, przedszkolu, internacie. Pracownicy nie szczędzili grosza. Ciasto znikało w mgnieniu oka, a datki z ich sprzedaży były bardzo hojne!!! Ciasto było pyszne – takie opinie słyszeliśmy. Kucharze byli dumni, że ich wyrób smakował, przecież wykonali go z wielkim zaangażowaniem i troską o każdy szczegół. Drugi dzień akcji był również bardzo pracowity. Nasza upieczona „szarlotka z budyniem” również była chętnie kupowana i konsumowana, a dochód pokaźny. Za okazałą pomoc kucharze wręczali  darczyńcom przygotowane receptury gastronomiczne do wykorzystania na Święta. Zebrana kwota z przeprowadzonej akcji – to 200 zł. Huraaa!!!

Serdecznie dziękujemy wszystkim darczyńcom wielkiego serca, którzy przyłączyli się do akcji. Dziękujemy za wsparcie finansowe rodzinom uczniów Branżowej Szkoły. Uzbierane pieniądze przeznaczyliśmy na zakup produktów żywnościowych.

Do podziękowań dołączają się też rodzice

Życzymy wszystkim zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!!!

Galeria 

nauczyciel – p. Bożena Mróz