https://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_1224/28.jpgDnia 09 grudnia 2021r. odbył się po raz dziewiąty w naszej szkole Szkolny Konkurs Kulinarny ph. „Smaki Kuchni Pomorskiej”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I–II-III Branżowej Szkoły I Stopnia kształcących się w zawodzie „Kucharz” pod kierunkiem p.Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni pomorskiej, promowanie potraw, specyficznych dla obszarów północnej części Polski, zachowanie niepowtarzalnych smaków potraw kuchni Pomorza i Kaszub. 

W konkursie uczestniczyli uczniowie z następujących szkół: Przedszkole specjalne (6 uczestników – 3 ekipy kucharskie), Szkoła Przysposabiająca do Pracy (5 uczniów – 3 ekipy kucharskie), Branżowa Szkoła I Stopnia(7 uczniów - 4 ekipy kucharskie).

 Razem 18 uczniów, w tym 10 ekip kucharskich. Potrawy były wykonane pod kierunkiem nauczycieli – p.Sylwii Szomko, p.Moniki Grusznis, p.Agaty Gieniusz, p.Marty Januszkiewicz, p.Iwony Gieniusz i p.Bożeny Mróz. Uczniowie pod bacznym okiem opiekunów, sporządzili potrawy, zachowując przy tym wszelkie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz w sposób właściwy przechowali potrawy.  

      Uczniowie wykonali 10 potraw, które ze sobą konkurowały, były to: śledzie w jabłkach, sznycle ziemniaczane z buraczkami, sałatka śledzie pod pierzynką, sałatka Gyros, ruchańce, paprykarz szczeciński, ryba z pieczarkami, piernik, śledź pomorski na słodko, pasta z łososia. Jeden uczeń mógł sporządzić tylko jedną potrawę. Maksymalna ilość punktów  do uzyskania to 18. Ocenie podlegały: wygląd potrawy i jej smak.

W jury zasiedli: p.Jadwiga Rajkowska – pielęgniarka SOSW z zamiłowaniami kulinarnymi i dwóch reprezentantów uczniów ze Szkoły Podstawowej – Natalia Kowejsza i Dawid Gilewski. Potraw mogła też spróbować zaproszona Pani Dyrektor – Elżbieta Szomko.

 W tym roku szkolnym, podobnie, jak w roku ubiegłym, konkurs przybrał podobną formę ze względu na czas pandemii. Społeczność ośrodka mogła obejrzeć w swoich klasach filmy promujące region północnej części Polski, architekturę, krajobraz, ciekawe miejsca oraz prezentację multimedialną na temat potraw regionalnych kuchni Pomorza i Kaszub ze sposobem ich wykonania. Wykorzystano do tego celu sprzęt multimedialny, laptopy, komputery stacjonarne, telewizory z dostępem do Internetu, tablice multimedialne. Organizator konkursu przesłał nauczycielom i wychowawcom klas niezbędne linki i prezentacje. 

W pracowni gastronomicznej odbywała się rywalizacja ekip kucharskich w trzech kategoriach: „Przedszkole”, „Szkoła Przysposabiająca do Pracy” i „Szkoła Branżowa”. W podsumowaniu ogólnym przyznane zostały miejsca spośród wszystkich potraw. Dodatkowo jury na podstawie ilości punktów wyłoniło najładniejsze i najsmaczniejsze potrawy regionalne kuchni pomorskiej.

Jury nie znało autora sporządzonej potrawy, przez co ocena była bardziej obiektywna. Dopiero po dokonaniu oceny jurorzy mogli poznać kucharzy i potrawę, jaką sporządzili. Maksymalna ilość punktów do uzyskania za wygląd potrawy – 9 pkt, za smakowitość – 9 pkt. Razem można było uzyskać 18 pkt. Uczniowie uzyskali od 9 do 17 pkt. Każda ekipa kucharska mogła przenieść swoją potrawę do klas, częstując swoich kolegów i koleżanki.

Cała społeczność Ośrodka mogła dowiedzieć się o zwycięzcach konkursu z tablicy informacyjnej w szkole i podczas apelu szkolnego. Chętne osoby mogły również otrzymać od kucharzy receptury gastronomiczne regionalnych potraw kuchni pomorskiej.

Wszystkie ekipy kucharskie biorące udział w konkursie otrzymały wartościowe nagrody, pozyskane przez organizatora konkursu – p. Bożenę Mróz. Bardzo dziękujemy sponsorom nagród: księgarni „A kuku” w Sokółce, przekazując 11 książek kucharskich, ZUS w Białymstoku - 20 gadżetów wykorzystanych z projektu: „Lekcje z ZUS” i samemu organizatorowi – p. Bożenie Mróz, która zasponsorowała uczniom drobne akcesoria kuchenne i przyprawy niezbędne w kuchni.

Upominkami kulinarnymi w postaci przypraw i noży do masła zostali obdarowani również nauczyciele, którzy pomogli uczniom w przygotowaniach do konkursu oraz  szanowne jury.

Na X edycję zapraszamy za rok. Poznamy kolejny region Polski i jego regionalną kuchnię !!! Tym razem kuchnię Warmii i Mazur. Do zobaczenia!!! Poniżej wyniki konkursu.

Rozstrzygnięcie Szkolnego Konkursu Kulinarnego: „Smaki Kuchni Pomorskiej”: 

kategoria: „Przedszkole”:

I miejsce 

- Szymon Białochleb, Michael Szreder – potrawa: Ruchańce pod kierunkiem p. Sylwii Szomko

- Patryk Sarosiek, Arkadiusz Borowik – potrawa: Śledź pomorski na słodko pod kierunkiem

  p. Agaty Gieniusz

II miejsce 

- Michał Szczukiewicz, Adam Iłędo – potrawa: Sałatka Gyros pod kierunkiem p.Moniki Grusznis

 

kategoria: „Szkoła Przysposabiająca do Pracy”:

I miejsce 

- Joanna Krysiuk, Ewa Matuszewska - potrawa: Piernikpod kierunkiem p. Marty Januszkiewicz

II miejsce 

- Klaudia Burak, Kacper Fiedorczyk - potrawa: Pasta z łososiapod kierunkiem p. Iwony Gieniusz

III miejsce 

- Sylwia Gilewska - potrawa: Sznycle ziemniaczane z buraczkamipod kierunkiem p. Bożeny Mróz

kategoria: „Szkoła Branżowa”:

I miejsce 

- Mateusz Gilewski - potrawa: Śledzie w jabłkachpod kierunkiem p. Bożeny Mróz

II miejsce 

- Wiktoria Smarżewska, Zofia Puzanowska - potrawa: Ryba z pieczarkamipod kierunkiem p. Bożeny Mróz

III miejsce 

- Agnieszka Muciuś, Mirosław Muciuś - potrawa: Sałatka śledzie pod pierzynkąpod kierunkiem p.Bożeny Mróz

IV miejsce 

- Damian Rećko, Paweł Winkiewicz - potrawa: Paprykarz szczecińskipod kierunkiem p. Bożeny Mróz

 

Podsumowanie w klasyfikacji ogólnej:

I miejsce 

- Mateusz Gilewski - potrawa: Śledzie w jabłkach” 17 pkt/18 pod kierunkiem p. Bożeny Mróz

II miejsce 

- Joanna Krysiuk, Ewa Matuszewska - potrawa: Piernik” 16 pkt/18 pod kierunkiem p. Marty Januszkiewicz

III miejsce 

- Wiktoria Smarżewska, Zofia Puzanowska - potrawa: Ryba z pieczarkami” 15 pkt/18 pod kierunkiem p. Bożeny Mróz

IV miejsce 

- Szymon Białochleb, Michael Szreder – potrawa: Ruchańce 14 pkt/18 pod kierunkiem p. Sylwii Szomko

- Agnieszka Muciuś, Mirosław Muciuś - potrawa: Sałatka śledzie pod pierzynką” 14 pkt/18 pod kierunkiem p. Bożeny Mróz

- Patryk Sarosiek, Arkadiusz Borowik – potrawa: Śledź pomorski na słodko 14 pkt/18 pod kierunkiem p. Agaty Gieniusz

W kategorii: „Wygląd potrawy” uzyskały potrawy:

1. „Śledzie w jabłkach – Mateusz Gilewski – Szkoła Branżowa - 8 pkt/9 - opiekun p. Bożena Mróz

2. „Sałatka śledzie pod pierzynką – Agnieszka Muciuś, Mirosław Muciuś – Szkoła Branżowa - 8 pkt/9 –  opiekun p. Bożena Mróz

W kategorii: „Smak potrawy” uzyskały potrawy:

1.  „Śledzie w jabłkach” – Mateusz Gilewski – Szkoła Branżowa - 9 pkt/9 - opiekun p. Bożena Mróz

2.  „Piernik”– Joanna Krysiuk, Ewa Matuszewska – Szkoła Przysposabiająca do Pracy – 9 pkt/9 - opiekun  p. Marta Januszkiewicz

Gratuluję zwycięzcom i pozostałym kucharzom, którzy zmierzyli się z regionalną kuchnią pomorską. Dla mnie wszyscy zwyciężyliście!!! Brawo!!! Organizator konkursu – p. Bożena Mróz

Galeria