https://www.soswsokolka.pl/images/images.png

https://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_1651/24_t2.jpgJak informowaliśmy, SOSW rozpoczął realizację zadania pod nazwą „Jesteśmy współgospodarzami stadniny i korzystamy z niej w wolnym czasie”, które polegać będzie na zorganizowaniu prac o charakterze ekologicznym uczniom ośrodka na terenie stadniny i poza nią. Założeniem projektu jest edukacja w zakresie funkcjonowania w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, zagospodarowanie czasu wolnego oraz wytworzenie w wychowankach poczucia, że są oni współgospodarzami stadniny i potrafią dbać o nią na miarę swoich możliwości.
Projekt, który rozpoczął się w czerwcu, a zakończy w październiku przewiduje realizację różnorodnych zadań, m. in.:
- stworzenie ogrodu skalnego przy wjeździe na teren stadniny oraz wyposażenie młodych ludzi w wiedzę na temat budowy i pielęgnacji skalniaka (w tym celu zorganizowane będą zajęcia warsztatowe w szkółce lub w sklepie ogrodniczym);
- uczestnictwo podopiecznych w pracach w stadninie (opieka nad końmi, zabiegi pielęgnacyjne i porządkowe przy stanowiskach dla zwierząt i w obiekcie);
- organizację spotkania integracyjnego „Z ekologią w tle” (konkurs wiedzy ekologicznej i konkurs na doniczkową kompozycję kwiatową)
- przepis na potrawę ekologiczną „Prosto z lasu lub trawnika na stół” (poznawanie i zbiór roślin dostępnych w środowisku naturalnym, wykonanie potrawy np. z pokrzywy, lebiody, mniszka, owoców lasu, itp.)
W czerwcu zrealizowaliśmy już część zadań, głównie był to zbiór i przetwarzanie roślin dziko rosnących. Wychowankowie internatu oraz uczniowie podczas zajęć rekreacyjnych i lekcji wykonali z roślin dostępnych w środowisku naturalnym potrawy ekologiczne tj. zupa z lebiody, kwiat bzu smażony w cieście naleśnikowym, konfiturę z płatków róż, prozdrowotny syrop ze stokrotek, herbatkę z lipy oraz pasteryzowane jagody i pesto z pokrzywy.

Galeria