/images/images.png

https://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_1757/img_20240617_081651_t2.jpg

Ekologia jest bliska uczniom klasy 123 PDP. W naszej klasie staramy się brać udział w działaniach proekologiczne, dlatego z ogromnym zaangażowaniem włączyliśmy się w projekt „Jesteśmy współgospodarzami stadniny i korzystamy z niej w wolnym czasie”. Jako uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy uczymy się m.in. przygotowywać potrawy. Zainteresował nas pomysł przygotowania potraw ekologicznych z wykorzystaniem ziół i roślin dostępnych w naturze. Przygotowaliśmy się do tego zadania ucząc się o dziko rosnących roślinach z poradnika „Dobre z lasu, czyli natura od kuchni”.

Następnie zdobytą wiedzę wykorzystaliśmy w praktyce zbierając zioła i rośliny, z których przygotowaliśmy susz na zimowe herbatki, które nie tylko rozgrzeją w zimne wieczory, ale przypomną wspólne klasowe ziołowe spacery. Wykorzystaliśmy także zebrane rośliny, szczególnie liście podagrycznika do przygotowania pysznej bardzo zdrowej jajecznicy. Ta roślina zainteresowała nas szczególnie i wiemy już, ze znana i wykorzystywana była już w kuchni starożytnych Greków i Rzymian. Naszym przepisem na potrawę ekologiczną „Prosto z lasu lub trawnika na stół” pochwalimy się podczas pikniku. A podagrycznik można wykorzystać do wielu potraw i przygotować np. zupę, koktajl, twarożek, sałatkę, a taką suszony jako przyprawę do mięs, makaronów czy sałatek. Do czego zachęcamy szczególnie na wiosnę. Smacznego!

Zdjęcia