Dnia 17.12.2024r. uczniowie klasy I-II-III Branżowej Szkoły I Stopnia SOSW w Sokółce uczestniczyli w zorganizowanej przez p.Bożenę Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych w wycieczce zawodoznawczej do restauracji „Polski Dom rodzinny Serce” w Sokółce. Dzięki przychylności p.Krystyny Truskolazskiej - właścicielki i p.Małgorzaty Wiesławskiej – menagera, uczniowie mogli zwiedzić pomieszczenia zakładu, tj. zaplecze gospodarcze tj. dział produkcyjny, administracyjny, socjalny, magazynowy oraz sale konsumenckie.

Zaciszne miejsce spotkań przy świeżo mielonej kawie i domowych wypiekach to kawiarnia. Gustownie urządzona sala na różnego rodzaju okoliczności to sala rodzinno-historyczna. Uczniowie zapoznali się także ze sprzętem, urządzeniami i drobnym sprzętem gastronomicznym niezbędnym do produkcji zup, dań zasadniczych, ciast, deserów, napojów oraz z urządzeniami do przechowywania półproduktów, napojów i wyrobów gotowych – chłodziarki, zamrażarki, lady chłodnicze. Zwiedziliśmy również hotel z pokojami gościnnymi znajdujący się na piętrze restauracji. Wszystko było ładne, zadbane, o pełnym komforcie. Kuchnia wykorzystuje wysokiej jakości surowce niezbędne do sporządzania potraw. Dostawcy należą do ścisłej elity regionalnych i krajowych producentów.

Dania regionalne przygotowywane są na naturalnych wywarach, przy zastosowaniu różnych metod i technik – gotowanie na parze, duszenie, pieczenie, grillowanie, sous-vide, które zapewniają zachowanie jak najwięcej wartości odżywczych. Dzięki uprzejmości szefowej poczęstowani zostaliśmy daniem składającym się z nuggetsów z kurczaka w przepysznej panierce i frytek, do tego ketchup i majonez oraz napoje zimne – cola, oranżada. Wszystko było bardzo dobre i ładnie podane. Zachęcamy wszystkich do korzystania z usług restauracji i hotelu. To jest prawdziwy polski dom rodzinny, gdzie panuje miła, rodzinna atmosfera, można dobrze zjeść i wypocząć.

Na koniec wycieczki podziękowaliśmy właścicielce restauracji za możliwość obejrzenia od kuchni zakładu gastronomicznego, za przepyszny, smakowity poczęstunek. Wręczyliśmy też receptury gastronomiczne z potrawami wigilijnymi i świątecznymi wszystkim pracownikom restauracji, życząc zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.

Wycieczka przebiegła w bardzo miłej atmosferze, była ciekawą, atrakcyjną formą pozyskania i przekazania wiedzy, sprawiła uczniom dużo radości.

Oprac. Bożena Mróz

Galeria