http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_274/6.jpg26 listopada 2014r. o godz. 10.00 po raz drugi w naszej szkole odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny – „Smaki Śląska”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I-II-III Zasadniczej Szkoły Zawodowej kształcących się w zawodzie „Kucharz” pod kierunkiem pani Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej województwa śląskiego, promowanie potraw specyficznych dla tego regionu, zachowanie niepowtarzalnych smaków potraw kuchni regionalnej tego województwa, rozwijanie zainteresowań i pasji kulinarnych.

W konkursie wzięli udział uczniowie z następujących szkół: Szkoła Podstawowa (1 ekipa kucharska), Szkoła Przysposabiająca do Pracy (6 ekip kucharskich) i Zasadnicza Szkoła Zawodowa (2 ekipy kucharskie).

W jury zasiedli: pani Dorota Kozłowska – nauczyciel SOSW, pani Grażyna Tymoszuk – nauczyciel SOSW, pani Agnieszka Kułakowska – pracownik administracji SOSW. Ocenie podlegały: wygląd potrawy, jego smak i sposób prezentacji potrawy.

Pod bacznym okiem nauczycieli uczniowie sporządzili dzień wcześniej 9 potraw zachowując przy tym wszelkie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz w sposób właściwy przechowali potrawy. Były to: żur śląski, hekele, ziemniaczane placki śledziowe, karminadle, kluski śląskie (2 razy), kulki z hawerfloków, ciastka ze skwarkami, sałatka szałot, które ze sobą konkurowały.

W I części konkursu wszyscy obejrzeli film promujący województwo śląskie oraz prezentację multimedialną przedstawioną przez ucznia klasy I ZSZ – Damiana Ponikarowa o kuchni regionalnej województwa śląskiego. W części II nastąpiła prezentacja potraw przez małych i dużych kucharzy w kategorii: „Ośrodek…”. Potrawy ocenione były bardzo wysoko. Maksymalna ilość punktów do uzyskania to 27.

W trakcie wypełniania dyplomów przez jury uczestnikom i widzom przygrywał zespół Spajza – kuchnia śląska oraz gotował szef kuchni i prowadzący program: „Rączka gotuje” (oczywiście z multimediów :)). Jurorom pomagali: Łukasz Możejko i Julian Kozłowski, zapisując i licząc skrupulatnie punkty.

Wszyscy uczestnicy i zwycięscy otrzymali dyplomy i nagrody. Wśród nagród były: 2 komplety szklanych salaterek z deskami do krojenia, książki kucharskie, długopisy, zakładki, drobny sprzęt gastronomiczny oraz zestawy przypraw i ziół. Dziękujemy sponsorom nagród: sklepom „Jaskółka” w Sokółce, księgarni „A kuku” w Sokółce, indywidualnym darczyńcom i organizatorowi konkursu. Upominkami kulinarnymi zostali obdarowani również organizatorzy – uczniowie klasy I-II-III ZSZ, jury oraz nauczyciele, którzy pomogli uczniom w przygotowaniu potraw.

Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na III edycję zapraszamy za rok. Poznamy kolejny region Polski i jego regionalną kuchnię !!!

Rozstrzygnięcie konkursu:

W kategorii „Ośrodek”

I miejsce ex aequo – zajął uczeń / ekipa kucharska:

  • ·Artur Górski ze Szkoły Podstawowej, który wykonał potrawę „Kluski Śląskie” (26 pkt) pod opieką pani Marty Biedź i pani Marty Kawrygo-Leonowicz
  • ·Krystyna Rećko i Karolina Puchlik ze szkoły Przysposabiającej do Pracy, które wykonały potrawę „Hekele” (26 pkt) pod opieką pani Lucyny Taudul
  • ·Anna Baranowska  i Zbigniew Sienkiewicz z Zasadniczej Szkoły Zawodowej, którzy wykonali potrawę „Karminadle” (26 pkt) pod opieką pani Bożeny Mróz

II miejsce - zajął uczeń/ ekipa kucharska:

  • ·Izabela Matyskiel z Zasadniczej Szkoły Zawodowej, która wykonała potrawę „Ziemniaczane placki śledziowe”(25 pkt) pod opieką pani Bożeny Mróz

III miejsce ex aequo - zajął uczeń/ ekipa kucharska:

  • ·Paweł Miszkowicz-Adamowicz ze szkoły Przysposabiającej do Pracy, który wykonał potrawę „Ciastka ze skwarkami” (24 pkt) pod opieką pani Marty Kulmaczewskiej
  • ·Paweł Piwowarczyk i Damian Ćwikliński ze szkoły Przysposabiającej do Pracy, którzy wykonali potrawę „Kulki z hawerfloków” (24 pkt) pod opieką pani Elżbiety Szomko

wyróżnienie ex aequo otrzymał uczeń / ekipa kucharska:

  • ·Justyna Jurewicz i Justyna Jackiewicz ze szkoły Przysposabiającej do Pracy, które wykonały potrawę „Sałatka szałot” (23 pkt) pod opieką pani Beaty Mozolewskiej
  • ·Monika Kieda i Renata Furman ze szkoły Przysposabiającej do Pracy, które wykonały potrawę „Żur śląski” (23 pkt) pod opieką pani Ewy Sokolewicz

za udział i zaangażowanie dyplom otrzymał uczeń / ekipa kucharska:

  • ·Krzysztof Drapczuk i Piotr Boguszewicz ze szkoły Przysposabiającej do Pracy, którzy wykonali potrawę „Kluski śląskie” (20 pkt) pod opieką pani Elżbiety Szomko

Wszyscy otrzymali dyplomy i nagrody. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć i przezentacji na temat kuchni śląskiej, sposobu wykonania ziemniaczanych placków śledziowych oraz potrawy karminadle.

Bożena Mróz