Projekt systemowy Indywidualizacja procesu kształcenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „Słoneczna edukacja - nauka przez zabawę”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
20 maja 2015r. odbył się po raz drugi w naszej szkole Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. J. Korczaka w Sokółce „Szkolny Turniej Wiedzy Gastronomicznej”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I –II – III Zasadniczej Szkoły Zawodowej pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej, kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania, kultura spożywania posiłków, rozwijanie zainteresowań związanych z gastronomią, korzystanie z różnych źródeł przekazu, by pogłębiać wiedzę i rozwijać swoje pasje kulinarne.
W konkursie uczestniczyli uczniowie ze wszystkich typów szkół: SPL, SPU, GL, GU, PDP i ZSZ. Pozostali uczniowie byli obserwatorami i kibicami swoich drużyn. Nad przebiegiem konkursu czuwała 3-osobowa komisja.
Rozpoczęły się prawdziwe zmagania wszystkich uczestników w rywalizacji indywidualnej o tytuł Mistrza Wiedzy Gastronomicznej. Pytania prezentowane były na slajdach oraz z wybranego filmu kulinarnego. Uczniowie mogli popisać się wiedzą gastronomiczną w różnych kategoriach: m.in. surowce, przechowywanie surowców, zmiany zachodzące w żywności, wartość odżywcza, zioła i przyprawy, bhp, metody i techniki kulinarne, sprzęt i urządzenia, znani restauratorzy, szefowie kuchni, postacie związane z gastronomią. Pytania były dostosowane do możliwości psychofizycznych dzieci. Uczestnicy mogli też obejrzeć film: występy kabaretu „Ani mru–mru” – „W chińskiej restauracji” oraz zrelaksować się słuchając żartów i kawałów z dziedziny gastronomii.
Uff, rywalizacja była zacięta i po dwóch godzinach zmagań dobiegła końca. Po podsumowaniu punktów z rywalizacji indywidualnej zwycięzcą Szkolnego Turnieju Wiedzy Gastronomicznej i Mistrzem Wiedzy Gastronomicznej została Karolina – uczennica klasy I Szkoły Przysposabiającej do Pracy. Serdecznie gratulujemy.
Wszyscy uczestnicy turnieju (26 osób) otrzymali nagrody, a dodatkowo za zajęcie I, II i III miejsca dyplomy. Liderzy otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe w postaci drobnego sprzętu gastronomicznego, książek kucharskich oraz przyprawy i zioła.
Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na III edycję zapraszamy za rok !!!
Dziękujemy sponsorom nagród: prezesowi sieci sklepów „Jaskółka”, kierownikowi księgarni „A kuku” w Sokółce, właścicielom sklepu wielobranżowego „Zawisza” w Czarnej Białostockiej oraz organizatorowi konkursu.
nauczyciel - Bożena Mróz
Zapraszamy do galerii zdjęć.
Rozstrzygnięcie konkursu:
W rywalizacji indywidualnej:
- I miejsce:
- Karolina - klasa I Szkoła Przysposabiająca do Pracy 13 punktów
Opiekunowie: p. Lucyna Taudul, p. Katarzyna Zalewska
- II miejsce ex aequo:
- Damian – klasa I Zasadnicza Szkoła Zawodowa 12 punktów
Opiekun: p. Bożena Mróz
-Natalia – klasa 3A Szkoła Przysposabiająca do Pracy 12 punktów
Opiekun: p. Urszula Drewniak
- Krystyna – klasa I Szkoła Przysposabiająca do Pracy 12 punktów
Opiekunowie: p. Lucyna Taudul, p. Katarzyna Zalewska
- Marek – klasa 3B Szkoła Przysposabiająca do Pracy 12 punktów
Opiekunowie: p. Monika Mróz, p. Beata Mozolewska
- III miejsce ex aequo –
- Izabela – klasa I Zasadnicza Szkoła Zawodowa 11 punktów
Opiekun: p. Bożena Mróz
- Łukasz – klasa III Zasadnicza Szkoła Zawodowa 11 punktów
Opiekun: p. Bożena Mróz
- Renata – klasa IIIA Szkoła Przysposabiająca do Pracy 11 punktów
Opiekun: p. Ewa Sokolewicz
- Adam – klasa I Szkoła Przysposabiająca do Pracy 11 punktów
Opiekunowie: p. Lucyna Taudul, p. Katarzyna Zalewska
- Piotr – klasa IIIB Szkoła Przysposabiająca do Pracy 11 punktów
Opiekun:, p. Elżbieta Szomko
- Ewa – klasa II 11 punktów
Opiekun: p. Lila Zajkowska