http://www.soswsokolka.pl/images/articles/kapita_ludzki_logo.jpg

http://www.soswsokolka.pl/images/articles/logo_ue.png

Projekt systemowy Indywidualizacja procesu ksztaÅ‚cenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „SÅ‚oneczna edukacja - nauka przez zabawÄ™”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_411/zdjcie0360.jpgRodzinne credo restauracji: „Gość w dom, Bóg w dom”

Dnia 04.03.2016r. uczniowie klasy I-III Zasadniczej SzkoÅ‚y Zawodowej uczestniczyli w zorganizowanej przez p. BożenÄ™ Mróz wycieczce zawodoznawczej do restauracji „Polski Dom rodzinny Serce” w SokóÅ‚ce. DziÄ™ki przychylnoÅ›ci wÅ‚aÅ›ciciela p. Jerzego Lisa i p. dyrektor Joanny SzyÅ‚ak uczniowie mogli zwiedzić pomieszczenia zakÅ‚adu, tj. zaplecze gospodarcze tj. dziaÅ‚ produkcyjny, administracyjny, socjalny, magazynowy oraz sale konsumenckie. Jedna z nich poÅ‚Ä…czona jest z salÄ… zabaw i gier dla najmÅ‚odszych tzw. „oranżeria malucha”. Zaciszne miejsce spotkaÅ„ przy Å›wieżo mielonej kawie i domowych wypiekach to kawiarnia. Gustownie urzÄ…dzona sala na różnego rodzaju okolicznoÅ›ci to sala rodzinno-historyczna.

Uczniowie zapoznali siÄ™ także ze sprzÄ™tem, urzÄ…dzeniami i drobnym sprzÄ™tem gastronomicznym niezbÄ™dnym do produkcji zup, daÅ„ zasadniczych, ciast, deserów, napojów oraz z urzÄ…dzeniami do przechowywania póÅ‚produktów i wyrobów gotowych – chÅ‚odziarki, zamrażarki, lady chÅ‚odnicze. Na zakoÅ„czenie wycieczki zwiedziliÅ›my tzw. „Centrum pielgrzyma” – oferujÄ…ce kompleksowÄ… obsÅ‚ugÄ™ grup pielgrzymkowych. To pokoje goÅ›cinne znajdujÄ…ce siÄ™ na piÄ™trze restauracji. P. dyrektor wspomniaÅ‚a o wykorzystywaniu wysokiej jakoÅ›ci surowców niezbÄ™dnych do sporzÄ…dzania potraw. Dostawcy należą do Å›cisÅ‚ej elity regionalnych i krajowych producentów. Dania regionalne przygotowywane sÄ… na naturalnych wywarach, przy zastosowaniu różnych metod i technik – gotowanie na parze, duszenie, pieczenie, grillowanie, sous-vide, które zapewniajÄ… zachowanie jak najwiÄ™cej wartoÅ›ci odżywczych.

DziÄ™ki uprzejmoÅ›ci szefowej uczniowie posmakowali różnych smakowych napojów. Wycieczka przebiegÅ‚a w bardzo miÅ‚ej atmosferze i sprawiÅ‚a uczniom dużo radoÅ›ci.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

nauczyciel – Bożena Mróz