Projekt systemowy Indywidualizacja procesu kształcenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „Słoneczna edukacja - nauka przez zabawę”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
25 maja 2016r. odbył się po raz trzeci w naszej szkole Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. J. Korczaka w Sokółce „Szkolny Turniej Wiedzy Gastronomicznej”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I –II – III Zasadniczej Szkoły Zawodowej pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej, kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania, kultura spożywania posiłków, rozwijanie zainteresowań związanych z gastronomią, korzystanie z różnych źródeł przekazu, by pogłębiać wiedzę i rozwijać swoje pasje kulinarne.
W konkursie uczestniczyły IV ekipy kucharskie: SP, G, PdP, ZSZ (4 typy szkół). Razem 15 uczniów. W konkursie można było uzyskać 32 punkty. Pozostali uczniowie byli obserwatorami i kibicami swoich drużyn. Nad przebiegiem konkursu czuwała 3-osobowa komisja: p. Małgorzata Zajczyk, p. Dorota Kozaczyńska i p. Beata Mozolewska.
Rozpoczęły się zmagania ekip kucharskich w rywalizacji zespołowej o tytuł Mistrza Wiedzy Gastronomicznej. Pytania prezentowane były na slajdach oraz z wybranych filmów kulinarnych. Uczniowie mogli popisać się wiedzą gastronomiczną w różnych kategoriach: m.in. znani restauratorzy, szefowie kuchni – pytania obrazkowe, jakie surowce zostały użyte do sporządzenia potrawy – na podstawie filmu kulinarnego, jaki to surowiec, zioło, przyprawa – zgaduj – zgadula – pytania obrazkowe i film kulinarny, jaki to sprzęt, czy urządzenie – zgaduj – zgadula – na podstawie filmu kulinarnego, jaką metodą obróbki cieplnej została sporządzona potrawa.
Rywalizacja była zacięta i po dwóch godzinach zmagań dobiegła końca. Po podsumowaniu punktów z rywalizacji zespołowej zwycięzcą Szkolnego Turnieju Wiedzy Gastronomicznej i Mistrzem Wiedzy Gastronomicznej została ekipa kucharska z Zasadniczej Szkoły Zawodowej reprezentowana przez następujących uczniów: Anna Karolina – uczennica klasy II ZSZ, Damian – uczeń klasy II ZSZ, Anna – uczennica klasy I ZSZ, Martyna – uczennica klasy I ZSZ.
Serdecznie gratulujemy !!!
Wszyscy uczestnicy turnieju (15 osób) otrzymali nagrody rzeczowe w postaci drobnego sprzętu gastronomicznego, książek kucharskich, przypraw i ziół oraz owoców, a dodatkowo za zajęcie I, II, III miejsca oraz za wyróżnienie - dyplomy.
Sponsorzy nagród: sieć sklepów „Jaskółka”, księgarnia „A kuku” w Sokółce oraz organizator konkursu. Dziękujemy sponsorom nagród.
Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na IV edycję zapraszamy za rok !!!
Zapraszamy do galerii zdjęć.
nauczyciel - Bożena Mróz
Rozstrzygnięcie konkursu:
W rywalizacji zespołowej:
I miejsce - Zasadnicza Szkoła Zawodowa - 30 pkt / 32 pkt
- Anna Karolina – uczennica klasy II ZSZ
- Damian – uczeń klasy II ZSZ
- Anna – uczennica klasy I ZSZ
- Martyna – uczennica klasy I ZSZ
Opiekun: p. Bożena Mróz
II miejsce - Szkoła Przysposabiająca do Pracy - 21 pkt / 32 pkt
- Justyna – uczennica klasy III PdP
Opiekunowie: p.Ewa Sokolewicz, p.Marta Kawrygo-Leonowicz
- Paweł – uczeń klasy III PdP
Opiekunowie: p.Ewa Sokolewicz, p.Marta Kawrygo-Leonowicz
- Marek – uczeń klasy III PdP
Opiekunowie: p. Ewa Sokolewicz, p.Marta Kawrygo-Leonowicz
- Karolina – uczennica klasy II PdP
Opiekun: p. Grażyna Tymoszuk
- Krystyna – uczennica klasy II PdP
Opiekun: p. Grażyna Tymoszuk
- Paweł – uczeń klasy III PdP
Opiekun: p. Grażyna Tymoszuk
III miejsce – Gimnazjum - 20 pkt / 32 pkt
- Sandra – uczennica klasy III GU
Opiekun: p. Iwona Geniusz
- Dawid – uczeń klasy III GU
Opiekun: p. Iwona Gieniusz
- Damian – uczeń klasy III GL
Opiekun: p. Lila Zajkowska
Wyróżnienie – Szkoła Podstawowa - 14 pkt / 32 pkt
- Natalia – uczennica klasy V SPL
- Agnieszka – uczennica klasy IV SPL
- Artur – uczeń klasy IV SPL
Opiekun: p. Lila Zajkowska
nauczyciel - Bożena Mróz