http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_435/img_1451.jpg25 maja 2016r. odbył się po raz trzeci w naszej szkole Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. J. Korczaka w Sokółce „Szkolny Turniej Wiedzy Gastronomicznej”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I –II – III  Zasadniczej Szkoły Zawodowej pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej, kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania, kultura spożywania posiłków, rozwijanie zainteresowań związanych z gastronomią, korzystanie z różnych źródeł przekazu, by pogłębiać wiedzę i rozwijać swoje pasje kulinarne.

W konkursie uczestniczyły IV ekipy kucharskie: SP, G, PdP, ZSZ (4 typy szkół). Razem 15 uczniów. W konkursie można było uzyskać 32 punkty. Pozostali uczniowie byli obserwatorami i kibicami swoich drużyn. Nad przebiegiem konkursu czuwała 3-osobowa komisja: p. Małgorzata Zajczyk, p. Dorota Kozaczyńska i p. Beata Mozolewska.

Rozpoczęły się zmagania ekip kucharskich w rywalizacji zespołowej o tytuł Mistrza Wiedzy Gastronomicznej. Pytania prezentowane były na slajdach oraz z wybranych filmów kulinarnych. Uczniowie mogli popisać się wiedzą gastronomiczną w różnych kategoriach: m.in. znani restauratorzy, szefowie kuchni – pytania obrazkowe, jakie surowce zostały użyte do sporządzenia potrawy – na podstawie filmu kulinarnego, jaki to surowiec, zioło, przyprawa – zgaduj – zgadula – pytania obrazkowe i film kulinarny, jaki to sprzęt, czy urządzenie – zgaduj – zgadula – na podstawie filmu kulinarnego, jaką metodą obróbki cieplnej została sporządzona potrawa.

Rywalizacja była zacięta i po dwóch godzinach zmagań dobiegła końca. Po podsumowaniu punktów z rywalizacji zespołowej zwycięzcą Szkolnego Turnieju Wiedzy Gastronomicznej i Mistrzem Wiedzy Gastronomicznej została ekipa kucharska z Zasadniczej Szkoły Zawodowej reprezentowana przez następujących uczniów: Anna Karolina – uczennica klasy II ZSZ, Damian – uczeń klasy II ZSZ, Anna – uczennica klasy I ZSZ, Martyna – uczennica klasy I ZSZ.

Serdecznie gratulujemy !!!

Wszyscy uczestnicy turnieju (15 osób) otrzymali nagrody rzeczowe w postaci drobnego sprzętu gastronomicznego, książek kucharskich, przypraw i ziół oraz owoców, a dodatkowo za zajęcie I, II,  III miejsca oraz za wyróżnienie - dyplomy.

Sponsorzy nagród: sieć sklepów „Jaskółka”, księgarnia „A kuku” w Sokółce oraz organizator konkursu. Dziękujemy sponsorom nagród.

Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na IV edycję zapraszamy za rok !!!

Zapraszamy do galerii zdjęć.

nauczyciel - Bożena Mróz

Rozstrzygnięcie konkursu:

W rywalizacji zespołowej:

I miejsce - Zasadnicza Szkoła Zawodowa - 30 pkt / 32 pkt

- Anna Karolina – uczennica klasy II ZSZ

- Damian – uczeń klasy II ZSZ

- Anna – uczennica klasy I ZSZ

- Martyna – uczennica klasy I ZSZ

Opiekun: p. Bożena Mróz

II miejsce - Szkoła Przysposabiająca do Pracy - 21 pkt / 32 pkt

- Justyna – uczennica klasy III PdP

Opiekunowie: p.Ewa Sokolewicz, p.Marta Kawrygo-Leonowicz

- Paweł – uczeń klasy III PdP

Opiekunowie: p.Ewa Sokolewicz, p.Marta Kawrygo-Leonowicz

- Marek – uczeń klasy III PdP

Opiekunowie: p. Ewa Sokolewicz, p.Marta Kawrygo-Leonowicz

- Karolina – uczennica klasy II PdP

Opiekun: p. Grażyna Tymoszuk 

- Krystyna – uczennica klasy II PdP

Opiekun: p. Grażyna Tymoszuk

- Paweł – uczeń klasy III PdP

Opiekun: p. Grażyna Tymoszuk

III miejsceGimnazjum - 20 pkt / 32 pkt

- Sandra – uczennica klasy III GU

Opiekun: p. Iwona Geniusz

- Dawid – uczeń klasy III GU

Opiekun: p. Iwona Gieniusz 

- Damian – uczeń klasy III GL

Opiekun: p. Lila Zajkowska

 

Wyróżnienie – Szkoła Podstawowa - 14 pkt / 32 pkt 

- Natalia – uczennica klasy V SPL

- Agnieszka – uczennica klasy IV SPL

- Artur – uczeń klasy IV SPL

Opiekun: p. Lila Zajkowska

 nauczyciel - Bożena Mróz