http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_451/zdjcie0434.jpg10.06.2016 r. klasa I, II, III Zasadniczej Szkoły Zawodowej SOSW uczestniczyła w zajęciach praktycznej nauki zawodu w restauracji „Verde” w Sokółce pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Celem zajęć było sporządzanie potraw w warunkach zakładu gastronomicznego oraz poznanie obiektu gastronomicznego w środowisku lokalnym. Dzięki gościnności p. Wiolety uczniowie mogli obejrzeć część produkcyjną, magazynową, salę konsumencką restauracji oraz hotel. Zapoznali się również z pracą kelnera, barmana, kucharki. Atrakcją zajęć było sporządzenie pizzy w warunkach zakładu gastronomicznego. Uczniowie przygotowali ciasto, formowali je, dekorowali oraz piekli w piecu do tego przeznaczonym. Poczuliśmy się wtedy prawdziwymi kucharzami.

Pani Wioleta przeprowadziła warsztaty dotyczące sposobu składania serwetek na stół oraz poprawnego nakrywania do stołu. Opowiedziała też o prawidłowym doborze kieliszków do potraw. Zajęcia praktycznej nauki zawodu przebiegły w bardzo miłej atmosferze i wszystkim bardzo się podobały. Zachęcamy wszystkich do skorzystania z usług restauracji Verde. 

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć

Organizator wycieczki – wychowawca klasy p. Bożena Mróz.