Projekt systemowy Indywidualizacja procesu kształcenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „Słoneczna edukacja - nauka przez zabawę”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
22 listopada 2016 r. o godz. 13.00 odbył się po raz czwarty w naszej szkole Szkolny Konkurs Kulinarny ph. „Smaki Mazowsza”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I-II-III Zasadniczej Szkoły Zawodowej kształcących się w zawodzie „Kucharz” pod kierunkiem p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej ziemi mazowieckiej, promowanie potraw i zachowanie niepowtarzalnych smaków specyficznych dla ziemi mazowieckiej.
W konkursie uczestniczyli uczniowie z następujących szkół: Gimnazjum (1 uczeń - 1 ekipa kucharska), Szkoła Przysposabiająca do Pracy (4 uczniów – 2 ekipy kucharskie) i Zasadnicza Szkoła Zawodowa (2 uczniów - 1 ekipa kucharska).
W jury zasiadły: pani Agata Gieniusz i pani Agnieszka Ambrożko - nauczyciele SOSW oraz reprezentantka uczniów - Agnieszka.
Potrawy oceniało również „ruchome” jury (do każdej potrawy inne) degustujące potrawy, wybierane losowo spośród uczniów i nauczycieli.
Ocenie podlegały: wygląd potrawy i jej smak.
Pod bacznym okiem nauczycieli uczniowie sporządzili dzień wcześniej 4 potrawy zachowując przy tym wszelkie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz w sposób właściwy przechowali potrawy. Były to: barszcz biały, fafernuchy, pyzy z serem i ciasto wuzetka, które ze sobą konkurowały.
W I części konkursu wszyscy obejrzeli film promujący województwo mazowieckie, jego zabytki, wysłuchali pieśni znanego Państwowego Zespołu Ludowego Pieśni i Tańca „Mazowsze” im. Tadeusza Sygietyńskiego – jednego z największych polskich zespołów artystycznych odwołujących się do tradycji polskiej muzyki i tańca ludowego: hej przeleciał ptaszek i kukułeczka.
Uczniowie mogli obejrzeć również prezentację multimedialną przedstawioną przez ucznia klasy III ZSZ – Damiana o kuchni regionalnej województwa mazowieckiego.
W części II nastąpiła rywalizacja ekip kucharskich o najładniejszą i najsmaczniejszą potrawę regionalną województwa mazowieckiego.
Potrawy ocenione były bardzo wysoko. Maksymalna ilość punktów do uzyskania za wygląd potrawy to 9pkt, za smakowitość – 18pkt. Razem można było uzyskać 27pkt.
Jurorom pomagała: Anna – uczennica klasy II ZSZ zapisując i licząc skrupulatnie punkty.
Chętne ekipy kucharskie mogły również zaprezentować swoją potrawę wymieniając składniki i sposób wykonania oraz udokumentować na slajdach etapy sporządzania potrawy.
Gratuluję uczniom klasy I ZSZ – Michałowi i Andrzejowi, których potrawa zwyciężyła (ciasto wuzetka – 27pkt).
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody. Wśród nagród były: książki i kalendarze kucharskie, drobny sprzęt gastronomiczny. Dziękujemy sponsorom nagród: księgarni „A kuku” w Sokółce i właścicielce sklepu „Zawisza” w Czarnej Białostockiej. Upominkami kulinarnymi zostali obdarowani również jury oraz nauczyciele, którzy pomogli uczniom w przygotowaniach do konkursu.
Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na V edycję zapraszamy za rok. Poznamy kolejny region Polski i jego regionalną kuchnię !!!
Zapraszamy do galerii zdjęć i obejrzenia prezentacji multimedialnych: Wuzetka i Smaki Mazowsza
nauczyciel – Bożena Mróz
Rozstrzygnięcie konkursu:
I miejsce – zajęli uczniowie:
- Michał i Andrzej ze szkoły: Zasadnicza Szkoła Zawodowa, którzy wykonali potrawę: Ciasto wuzetka pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (27 pkt)
II miejsce - zajęły uczennice:
- Karolina i Krystyna ze szkoły: Przysposabiającej do Pracy, które wykonały potrawę: Pyzy z serem pod kierunkiem p. Magdaleny Słyż i p.Marty Kawrygo-Leonowicz (26 pkt)
III miejsce - zajęły uczennice:
- Sandra i Patrycja ze szkoły: Przysposabiającej do Pracy, które wykonały potrawę: Fafernuchy pod kierunkiem p. Katarzyny Zalewskiej (25 pkt)
wyróżnienie otrzymała uczennica:
- Sylwia ze szkoły: Gimnazjum, która wykonała potrawę: Barszcz biały pod kierunkiem pani Iwony Gieniusz (21 pkt)
Wszyscy uczniowie otrzymali nagrody.
Gratuluję!!!
nauczyciel – Bożena Mróz