Projekt systemowy Indywidualizacja procesu kształcenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „Słoneczna edukacja - nauka przez zabawę”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Dnia 13.12.2016r. uczniowie klasy I – II – III Zasadniczej Szkoły Zawodowej SOSW w Sokółce pod opieką wychowawcy klasy p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych udali się na wycieczkę zawodoznawczą do pobliskiego punktu gastronomicznego „Sala bankietowa i pokoje gościnne Kalinowski”. Dzięki uprzejmości p.kierownik uczniowie mogli zwiedzić pomieszczenia magazynowe, dział produkcyjny, tj. przygotowalnie obróbki wstępnej brudnej i czystej, zmywalnię naczyń kuchennych oraz kuchnię gorącą, w której przygotowywane są posiłki codzienne, okolicznościowe z okazji urodzin, imienin, komunii, chrzcin, wesel, Sylwestra lub posiłki na wynos.
Uczniowie zapoznali się ze sprzętem, urządzeniami i drobnym sprzętem gastronomicznym niezbędnym do produkcji zup, dań zasadniczych, ciast, deserów, napojów oraz z urządzeniami do przechowywania półproduktów i wyrobów gotowych. Wywiązała się dyskusja z paniami kucharkami na temat serwowanych tutaj potraw oraz upodobań kulinarnych uczniów. Uczniowie popisali się dużą wiedzą gastronomiczną, odpowiadali konkretnie i rzeczowo na stawiane im pytania. Uradowali się, gdy otrzymali od p.kierownik upominek w postaci sondy termicznej do mierzenia temperatury wewnątrz przyrządzanych potraw.
Sala bankietowa urzekła uczniów swoim stylowym i luksusowym wyglądem oraz dużą przestrzenią. Obejrzeliśmy zastawę stołową, kieliszki do win i wódek, kącik do parzenia herbaty i kawy. Na żywo mogliśmy zobaczyć warnik do gotowania wody i kostkarkę do lodu. Dzięki gościnności p. kierownik skosztowaliśmy słodkości w postaci ciastek, wafelków i cukierków, po którym ugasiliśmy pragnienie zimnymi sokami i gorącymi, własnoręcznie parzonymi smakowymi herbatkami.
Pani kierownik przeprowadziła również warsztaty dotyczące sposobu składania serwetek na stół, co bardzo się uczniom podobało. Przedstawiła asortyment serwowanych dań, przykładowe karty menu weselne i komunijne oraz wzory dokumentów wewnętrznych, niezbędnych do prowadzenia punktu gastronomicznego.
Obejrzeliśmy także pokoje gościnne znajdujące się na piętrze z miejscami noclegowymi, z których można skorzystać i odpocząć. Pokoje są bardzo dobrze wyposażone.
Na koniec udaliśmy się do SPA – dodatkowej oferty „Kalinowskiego”. Obejrzeliśmy sauny – łaźnie parowe, basen jacuzzi z hydromasażem, beczkę z lodowatą wodą, pomieszczenia do masażu klasycznego, relaksacyjnego, wyszczuplającego.
Zajęcia praktycznej nauki zawodu przebiegły w bardzo miłej atmosferze i wszystkim bardzo się podobały. Zachęcamy wszystkich do skorzystania z usług punktu gastronomicznego - „Sala bankietowa i pokoje gościnne Kalinowski”.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć
Bożena Mróz