http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_516/zdjcie0751.jpgOkres przedświąteczny to między innymi czas przygotowywania upominków. W tym roku szkolnym, w grudniu na zajęciach praktycznej nauki zawodu uczniowie klasy I-II-III Zasadniczej Szkoły Zawodowej pod bacznym okiem p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych przygotowali piernikowe prezenty dla przybyłych gości, nauczycieli, pracowników administracji i obsługi SOSW. Prezenty wręczył Mikołaj podczas Wigilii Szkolnej. Na zajęciach przy ubranej choince i pieśni kolęd uczniowie z dużym zaangażowaniem sporządzali ciasto piernikowe, po czym je wałkowali i formowali z niego kształty. Piernikowe gwiazdeczki – ciasteczka wyciskali z foremek, układali na blasze i piekli.

Aromat wypieków unosił się jeszcze przez dobrych kilka dni. Takich ciasteczek młodzież upiekła 400 sztuk. Z pierniczków utworzyła przepiękne choinki w ilości 80 sztuk, które sklejała własnoręcznie wykonanym lukrem.  Kolejnym etapem pracy było dekorowanie według własnej inwencji, a następnie pakowanie. Taka produkcja była nie lada wyzwaniem. Ale sprostaliśmy zadaniu .

Pamiętaliśmy również o naszych sponsorach, szczególnie sponsorach nagród naszych konkursów kulinarnych: właściciela księgarni „A kuku” w Sokółce i właścicieli sklepu „Zawisza” w Czarnej Białostockiej. Obdarowaliśmy ich własnoręcznie upieczonymi piernikowymi choinkami oraz ciastem – „blok”.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć, przedstawiamy również recepturę gastronomiczną na piernikowe ciasteczka.

 Bożena Mróz

Pierniki – ciasteczka

Składniki:
50 dag mąki pszennej
20 dag cukru pudru
20 dag płynnego sztucznego miodu
12 dag masła lub margaryny
2 jajka
1 dag sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżki kakao

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z sodą. Miód lekko podgrzewamy, dodajemy do niego przyprawę do piernika, następnie mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek do pierniczków lub szablonów zrobionych z brystolu wykrawamy różne kształty. Następnie układamy je na posmarowanej tłuszczem blasze. Przed pieczeniem smarujemy pierniczki białkiem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy pierniczki według własnego pomysłu.
Gotowe pierniczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zmiękły.

Smacznego!!!