Projekt systemowy Indywidualizacja procesu kształcenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „Słoneczna edukacja - nauka przez zabawę”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Dnia 14.03.2017r. uczniowie klasy I, II, III Zasadniczej Szkoły Zawodowej SOSW w ramach zajęć praktycznej nauki zawodu udali się do cukierni „Lukrecja” w Sokółce pod kierunkiem p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych. Dzięki gościnności p. Urszuli Awdziej i p. Pauliny Deresz uczniowie mogli obejrzeć salę konsumencką i zaplecze gospodarcze z działem magazynowym chłodzonym (urządzenia chłodnicze, przeszklone lady chłodnicze) i niechłodzonym, produkcyjnym (mini przygotowalnie napojów zimnych i gorących, koktajli) oraz z działem administracyjno-socjalnym i ekspedycyjnym (wydawanie ciast i napojów). Mogli obejrzeć urządzenia do parzenia kawy – ekspresy ciśnieniowe oraz zaobserwować proces mielenia i parzenia kawy.Przypomnieli i utrwalili również wiedzę na temat warunków przechowywania ciast, deserów, napojów oraz temperaturę wydawania napojów gorących.
Z opowieści p. Pauliny Deresz dowiedzieliśmy się, że cukiernia oferuje ok.100 gatunków kawy, pochodzących z różnych zakątków świata i ok.40 gatunków herbat o różnych kompozycjach smakowych, a ciasta sprowadzane są od zaprzyjaźnionych zakładów cukierniczych. Oferowane są również niektóre napoje alkoholowe, jak wina, wódki, miody pitne. Nowością jest to, że właśnie w tej cukierni można zakupić unikatowe, jedyne w swoim rodzaju, własnoręcznie robione i zdobione wyroby czekoladowe: czekolady, czekoladki, które na miejscu są elegancko pakowane. W powietrzu unosił się zapach kawy, która jest na miejscu mielona. Kto chce ją kupić i zabrać ze sobą - pakowana jest w ozdobne torebki z naklejonym logo cukierni, nazwą kawy oraz krajem, z którego pochodzi.
Dzięki gościnności właścicielki cukierni uczniowie zostali poczęstowani unikalnymi żelkami brzoskwiniowymi oraz świeżo zaparzoną herbatą owocową, w skład której wchodziły: kawałki jabłka, hibiskus, dzika róża, papaja kandyzowana, marchewka, saflor, aromat.
Zajęcia praktycznej nauki zawodu przebiegły w bardzo miłej atmosferze i wszystkim bardzo się podobały. Zachęcamy wszystkich do skorzystania z usług cukierni „Lukrecja” w Sokółce.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć
Organizator wycieczki – wychowawca klasy p. Bożena Mróz.