Projekt systemowy Indywidualizacja procesu kształcenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „Słoneczna edukacja - nauka przez zabawę”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
25 maja 2017r. odbył się po raz czwarty w naszej szkole Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. J. Korczaka w Sokółce „Szkolny Turniej Wiedzy Gastronomicznej”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I–II–III Zasadniczej Szkoły Zawodowej pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej, rozwijanie zainteresowań związanych z gastronomią, korzystanie z różnych źródeł przekazu, by pogłębiać wiedzę i rozwijać swoje pasje kulinarne.
Inspiracją dla organizatora konkursu był teleturniej: „Jeden z dziesięciu” emitowany na antenie TV. W konkursie uczestniczyli uczniowie ze Szkoły Podstawowej, Gimnazjum, Szkoły Przysposabiającej do Pracy i Zasadniczej Szkoły Zawodowej (4 typy szkół). Razem 16 uczniów. Pozostali uczniowie byli obserwatorami i kibicami swoich drużyn. Nad przebiegiem konkursu czuwała 3-osobowa komisja: p. Elżbieta Margielewicz, p. Agnieszka Ambrożko i p. Monika Mróz.
Po wylosowaniu 10 stanowisk utworzyły się 1-lub 2-osobowe zespoły. Rozpoczęły się więc zmagania ekip kucharskich o tytuł Mistrza Wiedzy Gastronomicznej. Uczniowie mogli popisać się wiedzą gastronomiczną na temat: znanych restauratorów, szefów kuchni, surowców, ziół i przypraw, sprzętów i urządzeń gastronomicznych, metod obróbki cieplnej, wartości odżywczych surowców i bhp podczas pracy w gastronomii.
Pytania były przygotowane na kartonikach, a także na podstawie receptur gastronomicznych, obrazków, filmów kulinarnych oraz w formie pytań muzycznych. Każdy miał 3 szanse, których starał się nie stracić. Przebieg konkursu i atmosfera była w dużym stopniu zbliżona do oryginalnego teleturnieju: „Jeden z dziesięciu” tj. melodia rozpoczynająca zmagania i rozpoczynająca kolejny etap oraz dźwięki za poprawną i błędną odpowiedź. Rywalizacja była zacięta i pełna emocji. Towarzyszyło jej momentami głośne kibicowanie dla swoich drużyn.
Po I etapie 8 zespołów utrzymało 3 szanse, 1 zespół – 2 szanse, 1 zespół – 1 szansę.
Po godzinnych zmaganiach 2 etapu do 3 etapu przeszły - z dwoma szansami – 3 zespoły.
Trzeci etap był bardzo emocjonujący. Uczestnicy stracili wprawdzie po 1 szansie, ale każdy uzyskał po 70 pkt. Nie wyłoniono II i III miejsca.
Na uwagę jednak zasługują 2 zespoły, które jako ostatnie odpadły w 2 etapie i nieoficjalnie zajęły:
III miejsce – Ewa K. (ZSZ) w zespole z Mirkiem M. (SP)
II miejsce – Damian Z. (ZSZ) w zespole z Karoliną P. (PdP)
Podsumowując – Mistrzami Wiedzy Gastronomicznej roku szkolnego 2016/2017 zdobywając I miejsce zostali: Damian P.(ZSZ) w zespole z Martyną K.(ZSZ), Anna B.(ZSZ) i Krystyna R. (PdP).
Serdecznie gratulujemy !!!
Wszyscy uczestnicy turnieju (16 osób) otrzymali nagrody rzeczowe w postaci drobnego sprzętu gastronomicznego, książek kucharskich i biżuterii. Sponsorzy nagród: Sklep „Zawisza” W Czarnej Białostockiej, księgarnia „A kuku” w Sokółce oraz organizator konkursu – Bożena Mróz. Dziękujemy sponsorom nagród.
Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na V edycję zapraszamy za rok !!!
nauczyciel - Bożena Mróz
Zapraszamy do galerii zdjęć.