http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_559/dsc_1480.jpg25 maja 2017r. odbył się po raz czwarty w naszej szkole Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. J. Korczaka w Sokółce „Szkolny Turniej Wiedzy Gastronomicznej”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I–II–III Zasadniczej Szkoły Zawodowej pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej, rozwijanie zainteresowań związanych z gastronomią, korzystanie z różnych źródeł przekazu, by pogłębiać wiedzę i rozwijać swoje pasje kulinarne.

Inspiracją dla organizatora konkursu był teleturniej: „Jeden z dziesięciu” emitowany na antenie TV. W konkursie uczestniczyli uczniowie ze Szkoły Podstawowej, Gimnazjum, Szkoły Przysposabiającej do Pracy i Zasadniczej Szkoły Zawodowej (4 typy szkół). Razem 16 uczniów. Pozostali uczniowie byli obserwatorami i kibicami swoich drużyn. Nad przebiegiem konkursu czuwała 3-osobowa komisja: p. Elżbieta Margielewicz, p. Agnieszka Ambrożko i p. Monika Mróz.

Po wylosowaniu 10 stanowisk utworzyły się 1-lub 2-osobowe zespoły. Rozpoczęły się więc zmagania ekip kucharskich o tytuł Mistrza Wiedzy Gastronomicznej. Uczniowie mogli popisać się wiedzą gastronomiczną na temat: znanych restauratorów, szefów kuchni, surowców, ziół i przypraw, sprzętów i urządzeń gastronomicznych, metod obróbki cieplnej, wartości odżywczych surowców i bhp podczas pracy w gastronomii.

Pytania były przygotowane na kartonikach, a także na podstawie receptur gastronomicznych, obrazków, filmów kulinarnych oraz w formie pytań muzycznych. Każdy miał 3 szanse, których starał się nie stracić. Przebieg konkursu i atmosfera była w dużym stopniu zbliżona do oryginalnego teleturnieju: „Jeden z dziesięciu” tj. melodia rozpoczynająca zmagania i rozpoczynająca kolejny etap oraz dźwięki za poprawną i błędną odpowiedź. Rywalizacja była zacięta i pełna emocji. Towarzyszyło jej momentami głośne kibicowanie dla swoich drużyn.

Po I etapie 8 zespołów utrzymało 3 szanse, 1 zespół – 2 szanse, 1 zespół – 1 szansę.

Po godzinnych zmaganiach 2 etapu do 3 etapu przeszły - z dwoma szansami – 3 zespoły.

Trzeci etap był bardzo emocjonujący. Uczestnicy stracili wprawdzie po 1 szansie, ale każdy uzyskał po 70 pkt. Nie wyłoniono II i III miejsca.

Na uwagę jednak zasługują 2 zespoły, które jako ostatnie odpadły w 2 etapie i nieoficjalnie zajęły:

III miejsce – Ewa K. (ZSZ) w zespole z Mirkiem M. (SP)

II miejsce –  Damian Z. (ZSZ) w zespole z Karoliną P. (PdP)

Podsumowując – Mistrzami Wiedzy Gastronomicznej roku szkolnego 2016/2017 zdobywając I miejsce zostali: Damian P.(ZSZ) w zespole z Martyną K.(ZSZ), Anna B.(ZSZ) i Krystyna R. (PdP).

Serdecznie gratulujemy !!!

Wszyscy uczestnicy turnieju (16 osób) otrzymali nagrody rzeczowe w postaci drobnego sprzętu gastronomicznego, książek kucharskich i biżuterii. Sponsorzy nagród: Sklep „Zawisza” W Czarnej Białostockiej, księgarnia „A kuku” w Sokółce oraz organizator konkursu – Bożena Mróz. Dziękujemy sponsorom nagród.

Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na V edycję zapraszamy za rok !!!

nauczyciel - Bożena Mróz

Zapraszamy do galerii zdjęć.