http://www.soswsokolka.pl/images/logo-podlaski-ubr-wojewoda.gif http://www.soswsokolka.pl/images/logo_kuratorium.png http://www.soswsokolka.pl/images/logo_starostwa_soklski.jpg http://www.soswsokolka.pl/images/logososw.jpg http://www.soswsokolka.pl/images/logo_5.jpg

http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_586/dsc_0326.jpgUczniowie SOSW w Sokółce, uczestnicy projektu ,,Sprawni i Samodzielni” realizowanego w ramach Rządowego Programu Bezpieczna +, dzięki umowie zawartej pomiędzy Podlaskim Kuratorem Oświaty w porozumieniu z Wojewodą Podlaskim,  a Starostą Sokólskim  odbyli 17 października 2017 r. kolejną wycieczkę. Tym razem w celu wzbogacenia swoich wiadomości o ekologicznym odżywianiu się, szczególnie o sposobach wypieku chleba według 70-letniej tradycji i receptury. Możliwe to było w Gospodarstwie Agroturystycznym "Młynareczka" Pani Grażyny Zaniewskiej w Malawiczach Górnych.

Młodzież aktywnie uczestniczyła w Warsztatach Pieczenia Chleba, które były główną atrakcją wycieczki. Uczniowie własnoręcznie przygotowali ciasto w kuchni urządzonej w dawnym stylu, gdzie oprócz chlebowego pieca mogli zobaczyć domowe naczynia i sprzęty z jakich korzystała niegdyś każda gospodyni. Wcześniej z zapałem próbowali swoich sił w mieleniu żyta w przedwojennych żarnach, na których mielono niegdyś zboże na mąkę.

Wypiek chleba żarnowego (ciemnego) jest unikalnym rękodziełem. Dokonuje się go w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Chleb ma niepowszedni aromat i smak – o czym przekonaliśmy się osobiście.

Chleb żarnowy to chleb ciemny, wypiekany z  mąki pełnego przemiału, charakteryzuje się dużą wilgotnością (jest świeży do 10 dni). Ma niepowtarzalny aromat, lekko kwaśny smak, ponieważ produkuje się go na zakwasie, dojrzewa ok.2 dni, daje uczucie sytości. Wypieku dokonuje się w piecu chlebowym opalanym drewnem. Cała produkcja odbywa się w tradycyjnym osprzęcie, używa się m.in. dzieży drewnianej, specjalnego pieca. Jest to unikalne rękodzieło i poezja smaku. Receptura nie była zmieniana od prawie wieku.

Uczestnicy warsztatów poznali historię powstawania i pieczenia chleba, samodzielnie wykonali i upiekli bochny chleba, który degustowali przy ognisku wraz z kiełbaskami, również własnoręcznie upieczonymi.

Zostaliśmy też suto ugoszczeni przepysznymi przysmakami kuchni regionalnej wyrabianymi przez naszą Gospodynię. Ze stołów szybko znikał pyszny chleb, swojska szyneczka i ser domowej roboty. Na szczęście tym razem pogoda dopisała, z czego skwapliwie skorzystaliśmy wędrując po urokliwej okolicy w pięknej jesiennej scenerii.  Podziwialiśmy  piękno krajobrazu, położonej na szlaku tatarskim wsi, na skraju której pozostały  ruiny starego wiatraka. Podziwialiśmy też przydrożne wiekowe krzyże, kapliczki oraz głaz upamiętniający obecność Tatarów Polskich na tych ziemiach.

Na długo w pamięci uczestników wycieczki  pozostaną niezapomniane widoki okraszone jesiennymi barwami oraz smak i zapach prawdziwego chleba. Mamy nadzieję, że  zdobyte w czasie  wyjazdu nowe doświadczenia pozwoliły młodzieży dostrzec wagę tradycji  w naszym codziennym życiu.

Dziękujemy wolontariuszom - uczniom ZSZ w Sokółce, którzy wsparli nas swoją obecnością w czasie tego wyjazdu, opiekowali się najbardziej potrzebującymi uczniami i wspólnie brali udział w warsztatach i atrakcjach wyjazdu do „Młynareczki”. Galeria

K. Zalewska, L. Zajkowska, D. Kozaczyńska