http://www.soswsokolka.pl/images/logo-podlaski-ubr-wojewoda.gif http://www.soswsokolka.pl/images/logo_kuratorium.png http://www.soswsokolka.pl/images/logo_starostwa_soklski.jpg http://www.soswsokolka.pl/images/logososw.jpg http://www.soswsokolka.pl/images/logo_5.jpg

http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_611/14_1.jpgW ramach Rządowego Programu Bezpieczna + Projekt "Sprawni i Samodzielni" w grudniu 2017 roku uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Sokółce wzięli udział w 6 godzinnych warsztatach kulinarnych ph.: „Wiem co jem". Zajęcia dla uczniów Szkoły Przysposabiającej do Pracy  prowadziła pani Bożena Mróz. Uczniowie uczestniczyli w trzech spotkaniach po 2 godziny każde.

1 grudnia 2017r. na pierwszych warsztatach kulinarnych młodzież zapoznała się z grupą produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ich miejscem w piramidzie żywieniowej oraz znaczeniem w codziennej diecie. Podzieleni na zespoły uczestnicy skoncentrowali się głównie na warzywach – produktach witaminowych, które były bohaterem spotkania, ich wartościach odżywczych i znaczeniu w żywieniu człowieka. Wyeksponowali swoje plakaty na tablicy, charakteryzując je na forum grupy. Uczniowie mogli także obejrzeć książki kucharskie z licznymi przepisami na surówki i sałatki.

Świadomi tego co jedzą na co dzień, przystąpili do sporządzania:

  • sałatki brokułowej z jajkiem (brokuł, kalafior, pomidory, cebula, jaja)
  • surówki z fetą ( sałata, ser typu feta, pomidory, ogórek, jogurt naturalny)
  • surówki zielonej ( sałata, papryka, por, ogórek, rzodkiewka, cebula czerwona)
  • surówki z kapusty i marchewki ( kapusta biała, marchew, miód, cytryna, majonez, musztarda)

Podczas pracy uczniowie zwracali uwagę na zachowanie zasad bhp, porządek na stanowisku pracy, higienę produkcji. Doskonalili umiejętności krojenia, różyczkowania, doprawiania, mieszania i eksponowania potrawy. Na koniec wszyscy zasiedli do stołu i z wielką przyjemnością i apetytem kosztowali sporządzone przez siebie potrawy. Wszystkim uczestnikom bardzo smakowało. Zobacz zdjęcia.

8 grudnia 2017r. odbyły się drugie warsztaty kulinarne: „Wiem co jem”. Zajęliśmy się kolejną grupą produktów, jaką były – mleko i przetwory mleczne, czyli produkty białkowe oraz przetwory zbożowe, czyli produkty węglowodanowe. Uczniowie uświadomili sobie, jak bardzo cennym źródłem białka, wapnia, witamin B2, A, D jest mleko, kefir, jogurt, maślanka, czy ser twarogowy, z których można łatwo i szybko  przyrządzić np. koktajle białkowe. Produkty zbożowe bogate są w węglowodany i powinny znajdować się w każdym naszym posiłku w ciągu dnia. Należy je wykorzystywać pod różnymi postaciami.

Świadomi tego co jedzą na co dzień, przystąpili do sporządzania:

  • koktajlu białkowego-owocowego z pomarańczy, bananów  i miodu (na bazie jogurtu)
  • koktajlu białkowego-owocowego z wiśni, malin i miodu (na bazie mleka)
  • koktajlu białkowego-owocowego z kiwi i gruszek (na bazie jogurtu)
  • paluchów z kminkiem
  • ciasta z kaszą manną

Uczniowie pracowali bardzo intensywnie i z wielkim zaangażowaniem. Do pracy wykorzystywali drobne akcesoria kuchenne oraz sprzęt gastronomiczny – blender, kuchenkę elektryczną. Eksponowali swoje napoje wykorzystując odpowiednie szkło-szklanki koktajlowe, dekorowali owocami i orzechami. Efekt był niesamowity. Inne grupy zajęły się kaszą manną i jej zastosowaniem w potrawach słodkich oraz mąką, śmietaną, jajami  i kminkiem – w potrawach słonych.

Na koniec wszyscy zasiedli do stołu i z wielką przyjemnością i apetytem kosztowali sporządzone przez siebie potrawy i napoje. Wszystkim uczestnikom bardzo smakowało. Zobacz zdjęcia.

11 grudnia 2017r. odbyły się trzecie warsztaty kulinarne: „Wiem co jem”. Zwieńczeniem ostatniego spotkania kulinarnego było podsumowanie zdobytych wiadomości na temat produktów białkowych, węglowodanowych i witaminowych, połączone z praktycznym ich zastosowaniem w sporządzaniu potraw.

Dostarczyliśmy dla naszego organizmu ogromną porcję wartości odżywczych, które zawarte były w sporządzonych zakąskach zimnych – pastach kanapkowych - podanych na chlebie pszennym, żytnim, pełnoziarnistym, na chrupiącej bagietce, krakersach, czy andrutach (waflach). Wykonywanie past przebiegło bardzo sprawnie. Uczniowie w szybki i sprawny sposób rozdrabniali składniki, łączyli ze sobą, doprawiali, sporządzali do nich zaprawy, które nadawały charakteru potrawie. Na bieżąco dbali o czystość na stanowiskach pracy. Każdy zespół wyeksponował swoje pasty, udekorował, opowiedział o składnikach, sposobie ich wykonania i co najważniejsze – wymienił  ich wartości odżywcze.

Świadomi tego co jedzą na co dzień, uczniowie sporządzili:

  • kremowy serek naturalny
  • pikantną pastę serowo-cebulową
  • camembertową pastę kolorową
  • pastę jajeczną

Wykonywanie potraw sprawiło młodzieży wiele radości, zachęciło do wykorzystywania różnych grup produktów do sporządzania potraw i stosowania ich m.in. w zakąskach.  Uczniowie zachowując zasady kulturalnego zachowania się przy stole i kultury spożywania posiłku wspólnie spożyli posiłek. Wszystkim uczestnikom bardzo smakowało. Zobacz zdjęcia.

Opracowała: Bożena Mróz