http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_618/zdjcie0254.jpgDnia 12 grudnia 2017r. uczniowie klasy I Branżowej Szkoły I Stopnia, II i III Zasadniczej Szkoły Zawodowej w ramach zajęć praktycznej nauki zawodu udali się do restauracji „Karczma Pod Sokołem” w Sokółce pod kierunkiem p. Bożeny Mróz – nauczyciela kształcenia zawodowego. Zostaliśmy bardzo ciepło powitani przez właścicielkę lokalu p. Izabelę Ancypo, szefa kuchni p. Mariusza Dąbała oraz przez panie kelnerki. Dzięki gościnności właścicieli uczniowie mogli obejrzeć salę konsumencką, salę bankietową, zaplecze gospodarcze z działem produkcyjnym (kuchnia gorąca i zimna) i bar.

Zapoznali się ze sprzętem i urządzeniami gastronomicznymi. W praktyce zastosowali ekspres do kawy, samodzielnie zaparzając kawę. Obejrzeli również: cyrkulator temperatury i urządzenie wytwarzające próżnię, służące do przechowywania gotowych potraw lub gotowania. Dzięki tym urządzeniom kucharze w swojej pracy mogą wykorzystywać nowoczesną metodę, jaką jest sous vide (czyt. suwi). Nie każdy lokal gastronomiczny takie urządzenie posiada ze względu na cenę, w związku z tym ta metoda jest trudno dostępna dla współczesnych kucharzy.

Po krótkiej pogawędce na temat aktualnie sporządzanych na zajęciach potraw oraz swoich ulubionych potraw, szef kuchni rozpoczął pokaz przygotowania befsztyku tatarskiego i sposobu jego podania. Chętni uczniowie mogli go popróbować. Kosztowali też zupę-krem z zielonych warzyw, słuchając opowieści szefa kuchni na temat sposobu jej przyrządzania. Bohaterem dnia było risotto z kaczką. Kaczka była przygotowywana metodą  sous vide. Rissotto wykonywane było na oczach uczniów. Z podanych składników uczniowie musieli złożyć i wydać potrawę, wykorzystując różnorodne dodatki z warzyw i używając przy tym smaku artystycznego. Wzięli więc udział w  zorganizowanym mini top szefie, w którym jurorami były panie kelnerki. Walka była wyrównana, jednak zwycięzcami okazali się w kolejności: Patryk, Michał i Andrzej. Otrzymali od szefa kuchni nagrody w postaci czepków kucharskich.

Z kuchni gorącej przeszliśmy do kuchni zimnej, w której czekały już nas przygotowane stanowiska do sporządzania pierogów i uszek. Uczniowie robili farsz grzybowy, wałkowali ciasto pierogowe, wykrawali z niego niewielkie krążki, po czym nakładali farsz i formowali wyroby. Praca wymagała cierpliwości, wytrwałości, dokładności i pracy zespołowej. Ale daliśmy radę.

Deser był ostatnią potrawą. Mogliśmy zobaczyć, jak spod ręki szefa kuchni wyłania się prawdziwe arcydzieło kulinarne – ciastko bezowe na musie malinowym z owocami malin. Uczniowie wiedzą, że sposób podania potrawy jest niezmiernie ważny. Konsument najpierw wybiera potrawę oczami, a potem ją smakuje. I tak też zrobiliśmy. Z wielkim apetytem skonsumowaliśmy deser. Smak był wyborny.

Szef kuchni zachęcał również uczniów do podjęcia pracy w jego restauracji (oczywiście po zdaniu egzaminu zawodowego, a tym samym zdobyciu kwalifikacji).

Zajęcia praktycznej nauki zawodu w restauracji były bardzo owocne i udane. Uczniowie zdobyli i  pogłębili swoją wiedzę kulinarną oraz mogli doskonalić swoje umiejętności praktyczne w warunkach rzeczywistych – w zakładzie gastronomicznym.

„Karczma Pod Sokołem” - to wyjątkowe miejsce, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Restauracja serwuje wyśmienite dania tradycyjnej polskiej kuchni, a także wyjątkowe dania kuchni tatarskiej. Smakowitość serwowanych dań na pewno zadowoli oczekiwania nawet najbardziej wymagających gości. W bogatej ofercie menu każdy znajdzie coś dla siebie. Do dyspozycji gości oddaje się eleganckie i przytulne wnętrza, gdzie każdy poczuje się w pełni komfortowo. Zachęcamy wszystkich do skorzystania z usług restauracji: „Karczma Pod Sokołem” w Sokółce.

Dziękujemy właścicielom restauracji, szefowi kuchni, kucharzom i kelnerom za zorganizowanie dla młodzieży ciekawych zajęć kulinarnych.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć

opracowała – Bożena Mróz