http://www.soswsokolka.pl/images/logo-podlaski-ubr-wojewoda.gif http://www.soswsokolka.pl/images/logo_kuratorium.png http://www.soswsokolka.pl/images/logo_starostwa_soklski.jpg http://www.soswsokolka.pl/images/logososw.jpg http://www.soswsokolka.pl/images/logo_5.jpg

http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_623/img_20171207_101027.jpgUczestnicy projektu ,,Sprawni i Samodzielni”, uczniowie gimnazjum i szkoły przysposabiającej do pracy, realizowanego w ramach Rządowego Programu Bezpieczna +, dzięki umowie zawartej pomiędzy Podlaskim Kuratorem Oświaty w porozumieniu z Wojewodą Podlaskim, a Starostą Sokólskim, we czwartek 7.12.2017 r. uczestniczyli w warsztatach „Wiem co jem ” przeprowadzonych przez dietetyka panią Ewelinę Jacewicz.

W warsztatach wzięli udział także rodzice uczniów. Głównym celem warsztatów było pokazanie uczestnikom dobrych wzorców i kształtowanie ich zdrowych nawyków żywieniowych. Warsztaty przeprowadzono w dwóch grupach, dla uczniów gimnazjum i ich rodziców oraz dla uczniów szkoły przysposabiającej do pracy i ich rodziców. Każda z sesji była urozmaicona ciekawymi zadaniami i zachęcała do aktywności. Zdjęcia

Na początku pani dietetyk wyjaśniła czym zajmuje się dietetyk. Następnie rozmawiano o tym co oznacza „odżywiać się zdrowo”. Kolejnym krokiem była rozmowa na temat ulubionych potraw uczniów oraz dyskusja na temat tego czy są one zdrowe. Uczniowie losowali obrazki z produktami spożywczymi i rozdzielali je na zdrowe i niezdrowe.

Pani dietetyk za pomocą ciekawej prezentacji, przedstawiała główne wzorce i normy żywienia m. in. piramidę zdrowego żywienia, omówiła zasady zdrowego żywienia. Uczestnicy podzieleni na grupy mieli za zadanie stworzyć własną piramidę żywieniową, właściwie przyporządkowując zdjęcia produktów. Prowadząca przedstawiła wskazówki dla rodziców na temat tego jak poprawić nawyki żywieniowe członków rodziny oraz od czego należy zacząć wprowadzanie zmian w sposobie odżywiania. Omówiona została rola śniadania i drugiego śniadania. Przedstawione zostały propozycje dotyczące śniadania, jako najważniejszego posiłku, pełnowartościowego oraz zdrowego i wygodnego drugiego śniadania oraz typowych porannych posiłków z różnych stron świata. Temat ten podsumowano rozmową o tym jakie posiłki jedzą uczniowie i czy są one zdrowe. Uczniowie poznali też zdrowe zamienniki niezdrowego jedzenia, rozwiązywali krzyżówki, otrzymali wskazówki na temat prawidłowych wyborów zdrowych produktów spożywczych. Następnie poznali sposoby obliczania zawartości cukru w produktach spożywczych i przeprowadzili takie pomiary. Warsztaty podsumował quiz z zagadkami dotyczącymi produktów spożywczych oraz zdrowego odżywiania.

Warsztaty wzbogaciły wiedzę uczestniczących w nich osób na temat zasad zdrowego żywienia, kształtowały umiejętności oceniania własnego sposobu żywienia, zachęcały uczniów oraz rodziców do podejmowania zdrowego stylu życia. Zdjęcia

K. Zalewska, L. Zajkowska, D. Kozaczyńska