Projekt systemowy Indywidualizacja procesu kształcenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „Słoneczna edukacja - nauka przez zabawę”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Dnia 20.03.2017r. uczniowie klasy I Branżowej Szkoły I Stopnia, II i III Zasadniczej Szkoły Zawodowej SOSW w Sokółce kształcących się w zawodzie „Kucharz” pod opieką wychowawcy klasy p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych udali się na wycieczkę zawodoznawczą do punktu gastronomicznego – lodziarnio-kawiarni „Stara Szkoła” w Sokółce. Dzięki uprzejmości właściciela lokalu – p.Łukasza Dudkowskiego uczniowie mogli obejrzeć salę konsumencką, część barową, pomieszczenie magazynowe i produkcyjne, w którym przygotowywane są ciasta i desery. Wszystkie wyroby eksponowane są w przeszklonych szafach chłodniczych, witrynach do lodów, które cieszą oko i zachęcają do kupna i zjedzenia słodkości.
Uczniowie zapoznali się ze sprzętem, urządzeniami i drobnym sprzętem gastronomicznym niezbędnym do produkcji ciast, deserów, napojów zimnych i gorących oraz z urządzeniami do przechowywania wyrobów gotowych. W naturalnych warunkach uczniowie zobaczyli ekspresy do kawy: ciśnieniowy i przelewowy, młynki do kawy, sokowirówkę, kostkarkę do lodu, mieszarki i miesiarki do wyrabiania ciasta, maszynę do temperowania czekolady oraz schładzarki szokowe, które służą do szybkiego, tzw. szokowego schładzania lub zamrażania wyrobów wcześniej poddanych obróbce termicznej – gwarantują wysoki stopień bezpieczeństwa zdrowotnego żywności ( technologia określana jest mianem: cook & chill – ugotuj i schładzaj).
Uczniowie chętnie odpowiadali na pytania właściciela, dotyczące wiedzy gastronomicznej: naturalnych i sztucznych barwników, dodatków do żywności, sposobów wykonania ciast i deserów, temperatury i czasu pieczenia itp. Odpowiadali konkretnie i rzeczowo. Popisali się dużą wiedzą, co wywołało podziw ze strony szefa.
Po części teoretycznej przyszedł czas na działania praktyczne. Sposób parzenia kawy i sposób jej podania (zdobienia ze spienionego mleka) zainteresował uczniów. W atmosferze starych przebojów z lat 60-tych, 70-tych, w towarzystwie starych kredensów i stołów, czarno-białych zdjęć i fotografii, starej biblioteczki i fortepianu degustowaliśmy kawę. Przenieśliśmy się w inny wymiar. Hormon szczęścia wszystkim podskoczył wzwyż.
To bardzo klimatyczne miejsce, perełka gastronomiczna na Podlasiu. Podobno również jedyna palarnia kawy w regionie. Zdecydowanie warte odwiedzenia miejsce. Wycieczka zawodoznawcza przebiegła w bardzo miłej atmosferze i wszystkim się podobała.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć
Bożena Mróz