
Projekt systemowy Indywidualizacja procesu kształcenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „Słoneczna edukacja - nauka przez zabawę”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
12 kwietnia 2024r., Pani Dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Sokółce Elżbieta Szomko podpisała umowę z Podlaską Regionalną Organizacją Turystyczną dotyczącą organizacji wycieczki szkolnej. Ośrodek już po raz kolejny wystartował w przedsięwzięciu „Poznajemy Podlaskie”. Już po raz drugi otrzymaliśmy wsparcie finansowe. Tym razem jedziemy do Augustowa. Będziemy podziwiać piękno Augustowszczyzny podczas rejsu statkiem. Jesteśmy bardzo wdzięczni PROT za udzielone wsparcie, dzięki któremu nasi wychowankowie mogą zwiedzać nasze wspaniałe Podlasie.
Z przyjemnością informujemy o kolejnych sukcesach naszych uczniów. Tym razem mamy laureatów w etapie wojewódzkim konkursu plastycznego pt. „Tradycje i obyczaje Polaków”. Organizowany od wielu lat przez Młodzieżowy Dom Kultury w Białymstoku konkurs cieszy się popularnością wśród naszych podopiecznych. W tym roku 4 uczniów SOSW zostało docenionych przez jury, a konkurowaliśmy z 20 innymi placówkami z woj. podlaskiego.
20 marca 2024 r. uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia kształcący się w zawodzie Kucharz pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych p. Bożeny Mróz udali się do pobliskiego punktu gastronomicznego: „Sala bankietowa i pokoje gościnne - Kalinowski” na Osiedlu Zielonym w Sokółce. Dzięki gościnności właściciela – p. Radosława Kalinowskiego i kierownika – p. Eweliny Baranowskiej mogliśmy zwiedzić obiekt – salę konsumencką, kuchnię, magazyny oraz hotel z pokojami gościnnymi i SPA (sauny, masaże). Uczniowie popisali się wiedzą na temat układu funkcjonalnego zakładu gastronomicznego - rozmieszczenia wszystkich pomieszczeń, wymagań odnośnie wyposażenia wnętrz, dróg „brudnych” i „czystych”, wymagań dotyczących higieny osobistej, higieny produkcji i zagrozeń wynikających z ich nieprzestrzegania. Pani kierownik była zachwycona dużą wiedzą uczniów. W kuchni właściwej obejrzeliśmy sprzęty i urządzenia, które były podobne do tych naszych w Kuchni Ośrodka i klasopracowni, gdzie realizujemy przedmioty zawodowe teoretyczne i praktycznej nauki zawodu.